Zorgtoeslag

Medische kosten
De hoogte van de zorgtoeslag (2015)

De zorg wordt duurder, dus de premies voor zorgverzekeringen gaan omhoog.

Als uw inkomen niet te hoog is kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen, zorgtoeslag. Deze toeslag kan voor alleenwonenden maximaal € 78,- en voor samenwonenden € 149,- per maand zijn.

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hieronder behandelen wij een aantal van de voorwaarden.

Maximale inkomen voor de zorgtoeslag (2015)

Ook op het gebied van inkomen gelden bepaalde voorwaarden.

Als u geen inkomen heeft of maximaal € 26.316,- per jaar verdiend dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. Heeft u een toeslagpartner dan mag u samen maximaal € 32.655,- verdienen om zorgtoeslag aan te mogen vragen.

Bij het aanvragen van zorgtoeslag dient u uw toetsingsinkomen op te geven voor het komende jaar. Aangezien dit een schatting is, is het raadzaam om hier zorgvuldig mee om te gaan, uw zorgtoeslag wordt namelijk op dit bedrag gebaseerd, vult u het verkeerd in dan loopt u het risico dat u gekregen zorgtoeslag moet terug betalen of wellicht zorgtoeslag misloopt. Als uw inkomen niet of nauwelijks wijzigt dan kunt u het verzamelinkomen van de laatste belastingaangifte of jaaropgave gebruiken.

Als uw inkomen onverwacht wijzigt gedurende het jaar dan dient u dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de belastingdienst, de wijziging kan namelijk gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag.

Aan het einde van het jaar vind er een definitieve berekening plaats, dit is aan het einde van het jaar omdat pas dan uw definitieve inkomen bekend is. Er wordt dan bepaald in hoeverre u recht had op de zorgtoeslag die u uitgekeerd heeft gekregen, het kan voorkomen dat u moet bijbetalen of wellicht een extra bedrag krijgt uitgekeerd.

Minimale leeftijd voor de zorgtoeslag

Om zorgtoeslag aan te kunnen vragen moet u tenminste 18 jaar oud zijn, personen jonger dan 18 hoeven immer geenzorgverzekeringspremie te betalen en hebben dus geen recht op zorgtoeslag.

Nederlandse zorgverzekering

U komt alleen in aanmerking voor zorgtoeslag als u in Nederland verzekert bent voor ziektekosten ook dient u zelf de zorgverzekering te hebben afgesloten in Nederland.

Nationaliteit

Eigenlijk vanzelfsprekend moet u de Nederlandse nationaliteit hebben of een in het bezit zijn van een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Uiteraard geldt dit ook voor uw toeslagpartner.

Echter er zijn een aantal uitzonderingen die er voor zorgen dat u in sommige gevallen wel zorgtoeslag aan kunt vragen als u of uw toeslagpartner in het buitenland woont.

Aanvragen van zorgtoeslag

Het aanvragen van zorgtoeslag kan zowel digitaal als via een papieren formulier.

Gepubliceerd/update op 5 januari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.