Zoeken naar een goedkope notaris

Goedkope notarisShoppen voor een goedkope notaris

Voor veel zaken is een bezoek aan een notaris noodzakelijk, bijvoorbeeld voor een testament of als er een huis gekocht gaat worden. Veel mensen schrikken al bij de gedachte aan de kosten die dit vaak met zich meebrengt.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om het goedkoopste alternatief te vinden en de vergelijkingssites met tarieven van notarissen zijn hier een goed voorbeeld van.

Naast het kopen van een huis wordt een notaris het vaakst bezocht voor het opstellen van een testament, een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden enz..

Notaris tarieven

Er bestaan behoorlijke verschillen in de tarieven van de verschillende notarissen.

De goedkoopste biedt het passeren van een koopakte al aan vanaf enkele honderden euro’s, maar de duurste vraagt hier rustig een paar duizend euro voor. Dit verschil is ontstaan door de concurrentie tussen de verschillende notariskantoren. Wanneer er meerdere in een regio zitten zal een aantal notarissen met de prijs zakken en tevens een aantal notarissen stunten met lage prijzen.

Op de verschillende notaris vergelijkingssites zijn o.a. een overzicht van de tarieven te vinden.

Prijsverschillen notaris

De prijsverschillen zijn ontstaan vanaf 1 juli 2003. Op dat moment werden de tarieven vrijgegeven en zijn de verschillende notarissen een concurrentiestrijd met elkaar aangegaan. Het gebruik van het internet heeft hier nog een schepje bovenop gedaan, waardoor de verschillende notarissen hun prijzen vaak zo scherp mogelijk stellen en daarmee klanten binnen proberen te halen.

Opvallend is dat de prijsverschillen tussen de verschillende provincies in Nederland ook aanzienlijk zijn. De tarieven in het Noorden en Oosten van het land liggen beduidend lager dan in bijvoorbeeld de Randstad. Dit kan worden verklaard door de concurrentie, maar bijvoorbeeld ook de kosten van het personeel en huisvestingskosten die in de Randstad hoger liggen dan in het Noorden en Oosten. Het kan daardoor behoorlijk lonen om de auto te pakken en een paar honderd euro te besparen door een notaris te kiezen die wat verder weg ligt.

Nadelen

Naast het prijsvoordeel zijn er ook een paar nadelen.

De kosten voor koopakten zijn dan weliswaar lager geworden, voor een testament of samenlevingscontract worden vaak hogere tarieven gerekend.

Daarnaast is het op de websites lang niet altijd duidelijk wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Ten derde zijn uurtarieven vaak een lokkertje, maar is de totale tijd voor een opdracht niet altijd duidelijk. Verder is het natuurlijk belangrijk een notaris te kiezen op meer dan alleen de prijs, ook een goed gevoel bij de geleverde kwaliteit van een notaris is van groot belang.

Gepubliceerd/update op 6 september 2010

3 reacties
 1. J.Teunissen

  Wat kost testament wijzigen ?

 2. PF

  Bij de goedkoopste notaris in Nederland bedragen de kosten van het wijzigen van een testament circa € 175,-. Voor echtparen circa € 225,-. Dit betreffen de goedkoopste tarieven, regionaal kunnen deze tarieven uiteraard afwijken.

 3. Ger Verdonschot

  We hebben een oud testament en willen nu een tweetrapstestament laten maken. Begunstigden bestaan uit parner en vervolgens driek kinderen.
  Teven willen wij volmachten regelen voor partner en drie kinderen.
  Aandacht ook voor fiscale mogelijkheden c.q. constructies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.