WSNP

Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen

Mocht het niet mogelijk zijn om schuldenvrij te raken via een minnelijk akkoord dan kunt u samen met uw schuldhulpverlener de rechtsbank verzoeken u toe te laten tot de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).

De wettelijke schuldsanering is een grondige aanpak van de schulden, het is een traject dat doorgaans 3 jaar loopt en tijdens dat traject wordt hetgeen u overhoudt aan uw inkomen teruggezet tot circa 90% van het voor u geldende bijstandsniveau. Ook wordt een eventuele koopwoning in de meeste gevallen verkocht.

In dit verzoek worden allerlei zaken meegenomen, bijvoorbeeld waarom een minnelijk akkoord niet bereikt is, maar ook wordt er gekeken hoe de schulden tot stand zijn gekomen. Met name dit laatste kan een struikelblok gaan vormen bij het beoordelen van de aanvraag.
Een verzoek wordt bijvoorbeeld afgewezen als de schulden zijn ontstaan door gokken, gerechtelijke straffen, eerdere faillissement(en) of onverantwoordelijk koopgedrag.

Stappen schuldsanering

Om schuldsanering aan te vragen dient er een schuldsaneringsverklaring aangeleverd te worden aan de rechtbank waarin de gemeente inzage geeft in het falen van een minnelijk akkoord. Zodra de rechtbank akkoord geeft schuldsanering zal er stapsgewijs tot een oplossing van de schulden gekomen worden.

1)      De rechtbank maakt een plan op waarin staat hoe lang het traject loopt, de standaard is 3 jaar, maar er kan door de rechtbank van afgeweken worden. Naast de termijn wordt het bedrag in het plan opgenomen dat er maandelijks afgelost wordt. Elke schuldeiser is verplicht om medewerking te verlenen aan dit plan.

2)      Om de voortgang en uitwerking van het plan te controleren wordt er een bewindvoerder aangewezen. Uiteraard moet er door de schuldenaar volledige medewerking worden verleent.

3)      Tijdens en na de looptijd van de schuldsanering zal de rechtbank beoordelen of alles volgens afspraak is gebeurd. Is dat inderdaad het geval dan zal de schuldenaar na afloop schuldenvrij zijn, zelfs als er in theorie een restantschuld blijft bestaan, de schuldeisers moeten het restant kwijtschelden, u krijgt een zogenaamde schone lei.

Mocht er echter blijken dat niet voldoende volgens afspraak is gewerkt door de schuldenaar dan kan de rechtbank beslissen om de schuldsanering op te heffen, dit gebeurd meestal tijdens de looptijd. Schuldeisers kunnen daarna weer beslag leggen op de inkomsten en bezittingen van de schuldenaar, ook wordt de schuldenaar failliet verklaard.

Komt u na een doorlopen traject wederom in de financiële problemen dan kunt u in de regel niet binnen 10 jaar nogmaals toetreden tot WSNP. Er zijn echter uitzonderingssituaties die elk afzonderlijk door de rechtsbank beoordeelt moeten worden.

Gepubliceerd/update op 23 december 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.