Wat te doen met een woekerpolis?

Woekerpolis

Kosten woekerpolis

Het rumoer rond de woekerpolissen is nog niet verstomd.
Dat is ook niet zo vreemd. Veel huisbezitters met een beleggingshypotheek, maar ook mensen met een koopsom- of lijfrentepolis merken dat de destijds voorgespiegelde rendementen bij lange na niet worden gehaald.

Voor een deel heeft dat te maken met de tegenvallende beurskoersen, maar veel vaker ligt de oorzaak vooral in de hoge kosten die verzekeraars rekenen. Een aantal verzekerings- maatschappijen helpt u met uw woekerpolis, het zgn. ontwoekeren.

Wanneer is een polis een woekerpolis?

Niet elke beleggingsverzekering is ook een woekerpolis. Een woekerpolis wordt het pas als er ten opzichte van de premie en het rendement enorme kosten worden ingehouden. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend dat de kosten hoger zijn dan het rendement op de beleggingen. Er wordt in deze gevallen dus geen kapitaal opgebouwd maar juist af.

Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest bij het afsluiten van een beleggingsverzekering. Het is de meeste polishouders ook nooit verteld dat deze situatie zicht zou kunnen voordoen.

Er kunnen ook nogal wat premies en kosten op de inleg in mindering worden gebracht:
– Premie overlijdensrisicodekking
– Premie arbeidsongeschiktheid
– Premie partnerpensioen
– Premie wezenpensioen
– Kosten verzekeringsmaatschappij
– Kosten van bemiddelaar of verzekeringsadviseur
– Aan- en verkoopkosten
– Fondsbeheerkosten enz.

Wat te doen met een woekerpolis?

Als u in het bezit bent van een woekerpolis kunt u zich aansluiten bij bijvoorbeeld Verliespolis of Woekerpolisclaim. Beide stichtingen dagen de verzekeraars voor de rechter om schadevergoeding af te dwingen.

Ook kunt u natuurlijk in gesprek gaan met uw eigen verzekeringsadviseur. Het is echter lastig om uw verzekeringsadviseur aansprakelijk te stellen, aangezien het meestal met name mondeling advies betreft en de polis vaak al jaren geleden is afgesloten.

Blijft toch de verzekeringsmaatschappij de partij die u aansprakelijk dient te stellen voor geleden schade.

Stel in elk geval uw recht op schadeloosstelling veilig door een brief aan de verzekeringsmaatschappij te sturen. In deze brief laat u weten dat u denkt een woekerpolis te hebben en dat u de verzekeringsmaatschappij voor de schade aansprakelijk stelt. Door middel van deze zogenoemde “afsluitingsbrief” voorkomt u dat uw recht op schadevergoeding door verjaring komt te vervallen.

Wat kunt u beter niet doen?

Zeg uw verzekering in geen geval op, zelfs al betaald u extreem hoge kosten. Koopt u de polis af dan worden toch alle kosten ineens ten laste van de poliswaarde gebracht.

Sluit hem niet over. Om uw recht te kunnen halen is van belang dat u de premie van de beleggingsverzekering blijft doorbetalen. U kunt wel overwegen bepaalde dure risicoverzekeringen te laten vervallen, waardoor er minder kosteninhoudingen zijn en er meer overblijft te beleggen.

Doe nooit afstand van uw recht om een schadeclaim in te dienen. Teken niets zomaar. Lees altijd eerst alles goed door en vraag zonodig uitleg.

Gepubliceerd/update op 6 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.