Wat is een ETF?

Exchange Traded Funds

Beleggen in ETF’s

Beleggen gaat gepaard met risico’s, uw ingelegde geld kan immers minder waard worden door dalende koersen.

Het is daarom aan te raden om uw beleggingen te spreiden, door niet al uw geld in een aandeel te stoppen maar in verschillende aandelen van verschillende bedrijven in verschillende sectoren worden de risico’s gespreid.

Gaat het slecht met uw financiële aandeel maar doet uw telecom aandeel het daarentegen wel goed dan heeft uw portefeuille minder te leiden.
Vaak wordt gedacht dat goede spreiding alleen voor zeer vermogende beleggers is weggelegd maar wellicht kunnen ETF’s een mooie uitkomst voor u bieden.

Wat zijn ETF’s

ETF’s (Exchange Traded Funds) of wellicht beter bekend als trackers zijn index volgende beleggingsfondsen die passief beheerd worden.

Een ETF bevat alle aandelen die aan de index zijn genoteerd, doordat de samenstelling van een index weinig wijzigt kan het fonds passief beheert worden. Hierdoor zijn de beheerkosten van ETF’s erg laag.

Index volgend beleggen betekend dat de beleggingsportefeuille zo samengesteld wordt dat de inhoud ervan hetzelfde is als de index. Het grote voordeel van index volgend beleggen is dat er voor een bepaalde sector, regio of een bepaald land een goede spreiding mogelijk is, in een index zijn immers de meest representatieve aandelen aangenomen.

Een voordeel van beleggen in ETF’s is dat u voor een klein bedrag in een index kunt beleggen.

Het beleggen in een index brengt op de reguliere manier veel kosten met zich mee, u dient bijvoorbeeld bij de AEX index elk afzonderlijk aandeel aan te schaffen op dezelfde samenstelling als de AEX index uit te komen, naast de aanschaf van het aandeel zelf brengt dit ook de nodige transactiekosten met zich mee. Door te beleggen in ETF’s brengt u dus goedkoop en eenvoudig een goede spreiding aan in uw beleggingsportefeuille.

ETF’s aan- en verkopen

ETF’s zijn dagelijks verhandelbaar op de beurs gedurende de gehele handelsdag, dit in tegenstelling tot beleggingsfondsen, beleggingsfondsen zijn over het algemeen niet beursgenoteerd en maar een keer per verhandelbaar.

De koers van een ETF wordt naast de stand van de index uiteraard bepaald door vraag en aanbod, maar ook doorberekende beheerskosten en dividend spelen een rol. De hoogte van de koers is vaak een fractie van de stand van de index die de ETF vertegenwoordigd.

Kosten van ETF’s

Naast de relatief lage beheerskosten worden er doorgaans transactiekosten door uw financiële dienstverlener in rekening gebracht, deze kosten verschillen per aanbieder. Doorgaans zijn deze transactiekosten voor de aan- of verkoop van ETF’s net zo hoog als die van een aandelentransactie.

Gepubliceerd/update op 5 juli 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.