Wat is banksparen?

BanksparenBanksparen is een alternatief voor een aantal verzekeringsproducten. Te denken valt o.a. aan de kapitaalverzekering eigen woning (ter aflossing van de hypotheek), de lijfrente polis, stamrecht (bij ontslagvergoeding) en bepaalde uitvaartverzekeringen.
Met banksparen spaart u op een geblokkeerde rekening. Een geblokkeerde rekening betekent in dit geval dat u gedurende een bepaalde periode niet aan uw spaartegoed kunt komen zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Wat zijn de voordelen van banksparen?

Het banksparen brengt een aantal voordelen met zich mee.

Ten eerste kunt u onder fiscaal gunstige voorwaarden een eindkapitaal opbouwen voor bijvoorbeeld het aflossen van uw hypotheek of voor het aanvullen van uw pensioen.

Ten tweede is banksparen relatief veilig  aangezien het spaartegoed valt onder de depositogarantiestelsel (afhankelijk van de hoogte van uw saldi en spaartegoeden bij een bepaalde bank).

Waarom is banksparen zo populair?

De regering ondersteunt en stimuleert de laatste jaren fiscaal deze vorm van sparen en/of beleggen die tevens zoals gezegd relatief veilig is. Deze manier van sparen is erg aantrekkelijk en kan een goede financiële zekerheid voor de toekomst bieden.
Daarnaast worden de kosten van dit product gedrukt door de marktwerking. Iedereen weet nog wat er misging bij de woekerpolissen. Koopsompolissen en lijfrentepolissen zijn vaak prima producten, maar in een aantal gevallen liepen de kosten veel te hoog op.

Banksparen t.b.v. pensioentekort aftrekbaar van de belasting

Indien er sprake is van een aangetoond pensioentekort kunt u uw pensioen door middel van banksparen aanvullen.

Afhankelijk van de hoogte van uw pensioentekort is de gestorte inleg bij banksparen tot een bepaald maximum fiscaal aftrekbaar in box 1 als uitgave voor inkomensvoorziening. Over het saldo op de geblokkeerde bankspaarrekening is tevens geen vermogensrendementsheffing in box 3 verschuldigd.
Over de periodieke uitkeringen t.z.t. is wel inkomstenbelasting in box 1 verschuldigd.
De uitkeringen dienen in te gaan voor het bereiken van de 70-jarige leeftijd. Indien de uitkeringen ingaan voor de 65-jarige leeftijd worden er een aantal aanvullende eisen gesteld aan de duur van de uitkeringen (o.a. tenminste 20 jaar plus het aantal jaren dat de gerechtigde jonger is dan 65 jaar).

Banksparen t.b.v. aflossing hypotheek aftrekbaar van de belasting

Bij banksparen ten behoeve van de aflossing van de hypotheek gelden dezelfde voorwaarden als een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).
Het eindkapitaal is onbelast mits er aan bepaalde voorwaarden is voldaan:
– Het dient te gaan om de eigen woning;
– Het eindkapitaal dient gebruikt te worden om de hypotheek af te lossen;, er dient tenminste 15  jaar achtereen ingelegd te worden en de hoogste inleg mag niet meer dan 10 keer zo hoog zijn als de laatste inleg (de zgn. bandbreedte-eis).

Banksparen en de gouden handdruk of ontslagvergoeding

(tot en met 2014, i.v.m. gewijzigde wetgeving is dit niet langer mogelijk)
Voor de gouden handdruk en de ontslagvergoeding kan sinds enige tijd ook via banksparen (tot en met 2014, i.v.m. gewijzigde wetgeving is dit niet langer mogelijk). Dit kan een goed alternatief zijn voor de stamrecht B.V. of de afstorting in een lijfrente.
De ontslagvergoeding of gouden handdruk dient rechtstreeks door de (ex-)werkgever op een speciale stamrecht bankspaarrekening gestort te worden. U voorkomt dan directe belastingheffing en dient pas belasting te betalen over de uitkeringen. U heeft minder kosten en ontvangt rente over uw saldo.

Gepubliceerd/update op 21 november 2014

1 reactie
  1. Remco de Jong

    Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden bij banksparen is dat het bankspaar saldo valt onder de deposito garantie regeling en derhalve het saldo bij banksparen maar tot maximaal € 100.000 is gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.