Voortraject

Voortraject bij het kopen van een huis

Weet wat u wilt!

Voordat u echt op huizenjacht gaat, moet u goed nadenken over wat u wilt, en vooral over wat u absoluut niet wilt.

Wilt u een appartement, een vrijstaand huis of een hoekwoning? Moet het een relatief nieuw huis zijn of geeft u de voorkeur aan een huis uit de jaren ’30? Hoeveel kamers moet het huis minimaal bevatten, moet er een zolder zijn of een grote schuur? En wilt u een tuin op het zuiden of op het westen?

Denk ook aan de omgeving: Zoekt u een stadswoning in het centrum of woont u liever achteraf en wat rustiger? Wilt u dat de buurt autoluw is, kindvriendelijk met goed bereikbare scholen? Zijn er voldoende winkels? Hoe zit het met het openbaar vervoer? Wellicht is de nabijheid van uitvalswegen voor u van belang.

Noteer precies wat uw wensen zijn, zodat u weet waarnaar u zoekt.

Wat is betaalbaar?

Laat door een deskundige berekenen wat – gezien uw financiële situatie – de maximale koopsom en financiering voor u zou zijn, zodat u gerichter kunt zoeken. Misschien heeft u momenteel twee inkomens te besteden, maar wat zijn de vooruitzichten? Koop nooit te duur! Blijf liever beneden het berekende maximum. U zult stellig met meer plezier in een iets goedkoper huis wonen, dan in een te duur exemplaar dat u geen financiële ruimte laat om relaxed te leven.

Kijk!

Ga veel huizen bekijken en neem liefst iemand met een scherp oog mee! Ga gerust voor de tweede of derde keer naar hetzelfde huis, maar beslis in ieder geval niet te vlug.

Vraag!

Zijn er gebreken? Hoe is de buurt, en vooral: de buren? Is er voldoende parkeerruimte? Ook het bestemmingsplan van de gemeente kan van belang zijn. Wat is de gemeente met de buurt van plan? Is er asbest in het huis verwerkt? Zijn er van overheidswege/door nutsbedrijven verbeteringen of herstellingen aan het pand voorgeschreven? Is de bodem vervuild? Is er nog een ondergrondse olietank? In hoeverre is de woning geïsoleerd? Hoe oud is de bedekking van het platte dak? Zijn er erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad? Is het pand een beschermd monument? Is er een bouwkundig rapport aanwezig? Hoe hoog zijn de onroerendezaakbelasting, waterschaps- en overige lasten? Wanneer zou het huis ontruimd kunnen worden overgedragen? Is er sprake van erfpacht? Wanneer loopt die af? Wat is de hoogte van de canon? Is die afgekocht en zo ja, voor welke periode? Bij appartementen: hoe hoog zijn de maandelijkse servicekosten? Is de Vereniging van Eigenaren ècht actief en hoe staat deze er financieel voor? Heeft de Vereniging van Eigenaren misschien een besluit genomen dat aanzienlijke financiële consequenties voor de eigenaren zal hebben?

Kortom: Vraag zo veel mogelijk!

Gepubliceerd/update op 5 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.