Verdeling pensioenrechten bij echtscheiding

Verdeling pensioenrechten bij echtscheiding

Verdeling pensioenrechten

Officieel dient het pensioen bij een echtscheiding te worden verdeeld over beide ex-partners.

Hierdoor kan een van de ex-partners zomaar de helft van zijn of haar pensioenrechten kwijtraken aan de ander. Het is echter wel mogelijk om in gezamenlijk overleg van deze regeling af te zien of deze aan te passen.

Een gelijkmatige verdeling is in veel gevallen een gebruikelijke verdeling. Zeker wanneer er sprake was van een traditioneel huwelijk waarin de man werkte en de vrouw bijvoorbeeld voor de kinderen zorgde en op die manier geen pensioenrechten opbouwde.

Huwelijkse voorwaarden en pensioenrechten

Afwijkende afspraken over de verdeling van de pensioenrechten kunnen worden gemaakt in de huwelijkse voorwaarden. Het werkt in de praktijk het best wanneer deze vooraf worden opgesteld.
De meest voorkomende afspraken die worden gemaakt zijn de zogeheten ‘verevening’ en de ‘conversie’.

Pensioenrechten en verevening

Wanneer er sprake is van verevening worden alleen de pensioenrechten verdeeld die zijn opgebouwd tijdens het huwelijk. Eerdere pensioenrechten worden hiermee buiten de verdeling gehouden en blijven eigendom van de persoon die de rechten heeft opgebouwd.

Het is tevens mogelijk om slechts een deel van het pensioen te verdelen wanneer een van beide partners fulltime heeft gewerkt en de ander slechts parttime. Op deze manier valt het uiteindelijk te ontvangen bedrag precies gelijk te trekken.
Het nadeel van verevening is dat deze regeling niet eerder in werking treedt dan dat wanneer de pensioensgerechtigde de leeftijd van 65 jaar bereikt.

Pensioenrechten en conversie

Er kan daarnaast ook gekozen worden voor conversie.
In het geval van conversie wordt het ouderdomspensioen en het eventuele bijzonder partnerpensioen in een keer ‘afgekocht’ door de pensioensgerechtigde. Op deze manier ontvangt de ex-partner het bedrag al direct wanneer deze 65 wordt en niet pas wanneer de pensioensgerechtigde die leeftijd bereikt.

Het nadeel hiervan is wel dat de pensioensgerechtigde niet langer het volledige pensioen kan ontvangen wanneer de ex-partner overlijdt. Deze heeft dan namelijk al definitief afstand gedaan van de pensioenrechten en dit is onomkeerbaar.
Ook de ex-partner heeft te maken met een nadeel want deze heeft geen recht op het partnerpensioen wanneer de pensioensgerechtigde komt te overlijden.

Verdeling van pensioenrechten

Al met al is het nog best ingewikkeld om de juiste vorm te kiezen wanneer het neerkomt op de verdeling van de pensioenrechten.

Er dient met een veel zaken rekening gehouden te worden en zeker na een scheiding lopen de emoties vaak hoog op waardoor beide partners soms maar moeilijk constructief met elkaar om tafel kunnen, derhalve kan het verstandig zijn om ook het pensioen reeds in de huwelijkse voorwaarden te regelen.

Gepubliceerd/update op 9 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.