Uitvaartverzekering of sparen voor de uitvaart

Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering valt in het algemeen alleen aan te raden indien er onvoldoende middelen (geld) aanwezig is om de uitvaart te betalen. Dit advies komt overeen met het hele idee van verzekeren. Iemand verzekert zich tegen ‘onverwachte’ kosten die zelf niet op te brengen zijn.

Een uitvaartverzekering (in natura) kan tevens handig zijn indien u op voorhand de nabestaanden (Belast uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart) toch zoveel mogelijk werk uit handen wil nemen.

Kosten van een begrafenis

De kosten van een begrafenis kunnen flink oplopen. Een crematie is doorgaans goedkoper, maar op een uitvaart wordt natuurlijk niet snel bespaard.
Gemiddeld kost een begrafenis in Nederland rond de € 6.000, maar dit kan behoorlijk oplopen als er  speciale wensen zijn.

Sparen voor de uitvaart

Door een spaarrekening te kiezen waarop het geld voor langere tijd vast staat kan er vaak een leuke rente worden behaald. Op deze manier kan er meer geld gespaard worden dan een verzekering ooit zal uitkeren met een zelfde looptijd als bij een spaarrekening.

Dit is anders wanneer iemand jong komt de overlijden, er dient in dat geval wel voldoende buffer aanwezig te zijn om de uitvaart te kunnen betalen.

Maar als dat het geval is is zelf voor de uitvaart sparen in plaats van premie aan een verzekeraar betalen, die er volgens natuurlijk ook de eigen kosten mee moet dekken, vaak voordeliger.

Hoe ouder u wordt hoe meer premie u heeft betaald

Over het algemeen wordt er voor een uitvaartverzekering lang doorbetaald. Gemiddeld is een uitvaart al rond het 60e levensjaar bij elkaar gespaard. Mensen met een uitkeringsverzekering die ouder worden betalen de jaren daarna dus premie voor niets.

Daarnaast zijn veel mensen uiteindelijk toch nog onderverzekerd waardoor er door de nabestaanden bijgesprongen dient te worden om de laatste wensen van de overledene in te kunnen willigen.

Dekking en voorwaarden uitvaartverzekering

Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te kijken naar de voorwaarden van de verzekering en met name de dekking is erg interessant.

Het is soms lastig in te schatten hoe een uitvaart er over 50 jaar uit moet gaan zien, maar vaak verschillen de verzekeringen dusdanig dat er op basis daarvan al een goede keuze te maken is. Een standaard uitvaartverzekering verzekert vaak bijvoorbeeld niet meer dan de huur van het goedkoopste graf in de eigen omgeving in plaats van een mooie andere plek.

Een uitvaartverzekering is vooral aan te raden bij uitgebreide wensen. Een standaard uitvaart is vaak goedkoper dan de kosten van een jarenlange verzekering en daar kan daarom beter voor gespaard worden.
Een nadeel hiervan is dat de nabestaanden de uitvaart zelf moeten regelen, al kunnen deze ook zonder verzekering natuurlijk professionele hulp inschakelen voor het regelen van de uitvaart.

Gepubliceerd/update op 16 december 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.