Uitsluitingsclausule bij schenking

Schenking beschermen met uitsluitingsclausule

Schenking buiten gemeenschap van goederen

Door aan uw kind te schenken met uitsluitingsclausule regelt u dat de schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt. De schenking valt dan niet in de gemeenschap van goederen van een eventueel huidig huwelijk, maar ook niet in een toekomstig huwelijk van uw zoon of dochter.

Uw schenking wordt hiermee volledig eigendom van uw kind en niet tevens voor de helft eigendom van uw (aanstaande) schoonzoon of -dochter, bij een scheiding hoeft de schenking dus niet gedeeld te worden met de ex-partner.

Hoe kan ik schenken met uitsluitingsclausule?

De meest eenvoudige manier is door simpelweg “schenking met uitsluitingsclausule” te vermelden in de omschrijving bij de overschrijving van de schenking.
Uw kind dient dan ter bewijs het bankafschrift van de ontvangst van de schenking te bewaren, waarop bij het bedrag o.a. staat vermeld “schenking met uitsluitingsclausule”.

Verstandiger is in veel gevallen om toch een schenkingsakte op te stellen. Dit kan onderhands en hoeft niet via de notaris.

Versoepelde uitsluitingsclausule

Een van de veel voorkomende nadelen van een uitsluitingsclausule is dat bij overlijden van uw kind zijn of haar partner erfbelasting verschuldigd is over de schenking. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van de versoepelde uitsluitingsclausule. Neem in de (onderhandse) akte op dat de uitsluitingsclausule alleen geldt bij scheiding en niet bij overlijden.

Geld van de schenking apart houden

Stort het geld van een schenking met uitsluitingsclausule bij voorkeur op een bankrekening welke alleen op naam staat van uw kind en niet op een gezamenlijke rekening van uw kind en haar of zijn partner. Op een gezamenlijke rekening, waar vaak ook andere gelden op worden beheerd of regelmatig uitgaven via worden gedaan, is al snel niet meer te achterhalen c.q. duidelijk of de uitgaven zijn gedaan van het schenkingsgeld of niet.

Formeel kan uw kind de uitsluitingsclausule niet ongedaan maken aangezien u (en niet uw kind) de uitsluitingsclausule aan de schenking hebt verbonden. Echter indien uw zoon of dochter het geld op een gezamenlijke rekening stort en er vervolgens uitgaven vanaf deze rekening worden gedaan is er al snel feitelijk niet meer te achterhalen van welk geld de uitgaven zijn gedaan (van gezamenlijk geld of van geld uit de schenking). Daarmee heeft de uitsluitingsclausule zijn feitelijke uitsluiting verloren (er is niet meer te achterhalen waar het geld is gebleven) en valt de schenking alsnog in de gemeenschap van goederen.

Gepubliceerd/update op 13 november 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.