Tijdelijk twee woningen

Tijdelijk twee woningenHet kan gebeuren dat er tijdelijk twee woningen in het bezit zijn. Deze situatie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er een nieuwe woning is aangekocht voordat de oude woning verkocht is.

Bij het bezit van twee woningen komen er ook dubbele maandlasten kijken, waarvoor de Wet inkomstenbelasting een tegemoetkoming biedt.

Dubbele lasten bij twee eigen woningen

Het kan bij een verhuizing voorkomen dat er tijdelijk twee woningen in bezit zijn.
Wanneer de nieuwe woning reeds is gekocht, maar de oude nog niet is verkocht of gepasseerd ontstaan er dubbele lasten. Dit komt door de hypotheeklening die rust op zowel de oude als op de nieuwe woning. In de Wet inkomstenbelasting geldt er de hoofdregel dat alleen de eerste eigen woninglening in aftrek mag worden gebracht. Hierdoor valt de tweede hypotheeklening hier niet onder en kunnen de maandelijkse lasten enorm oplopen.

Om dit tegen te gaan mag een tweede eigen woninglening die wordt aangegaan om te voorzien in de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van een tweede woning ook in aftrek worden gebracht wanneer er sprake is van een verhuissituatie. Hiermee worden de maandlasten binnen de perken gehouden gedurende een bepaalde periode onder bepaalde voorwaarden.

Fiscale tegemoetkoming bij twee woningen

De hypotheekrente van beide woningen kan tijdens een verhuissituatie beide in aftrek worden gebracht op het belastbaar inkomen.
Een van de twee woningen dient echter wel te koop te staan of verkocht, maar nog niet gepasseerd, te zijn.

Daarnaast is het mogelijk van deze regeling gebruik te maken bij het beginnen of beëindigen van het tijdelijk verhuren van de woning. Dit wordt beide niet gezien als het aanwenden van de eigen woningreserve. De voorwaarde hiervoor is wel dat de tijdelijke huur niet langer duurt dan maximaal twee jaar, de termijn gaat in nadat er verhuisd is en stopt voordat de woning uiteindelijk verkocht is.
In dit geval ziet de belastingdienst de woning gedurende deze periode gewoon als een eigen woning. Bij een kapitaalverzekering eigen woning of een spaarrekening eigen woning (banksparen) is er dus niets aan de hand en kan de woning tijdelijk verhuurd worden.

Nieuwbouw en tijdelijk twee woningen

Dezelfde regeling geldt voor een nieuwbouwwoning die nog in aanbouw is. Net als bij het oude huis dat nog te koop staat mag ook de hypotheekrente van de nieuwe woning die nog niet betrokken kan worden voor een periode van maximaal twee jaar nadat het jaar van aankoop is afgelopen worden afgetrokken.
Op deze manier blijven de maandlasten binnen de perken.

Gepubliceerd/update op 5 juli 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.