Sparen voor de kinderen

Sparen voor de kinderenGezonde financiële start

Kinderen zijn de trots van elke ouder en veel ouders helpen de kinderen indien mogelijk graag met een goede financiële start.

Gelet op het bovenstaande is wellicht verstandig om gedurende de jonge jaren van het kind voor hem of haar te sparen. Sparen kan om verschillende redenen verstandig zijn, u legt maandelijks een bepaald bedrag opzij om uiteindelijk een bepaalde uitgave te kunnen bekostigen denk aan een rijbewijs, studie of wellicht een mooi bedrag om het eerste huis of om deze in te richten.

Spaarrekening voor de kinderen

Vrijwel alle banken hebben een speciale kinderspaarrekening (bijvoorbeeld ING Sparen voor kinderen) , u kunt een spaarrekening voor uw kind openen waarbij u in veel gevallen ook nog een leuk welkomst geschenk voor uw kind krijgt. In de meeste gevallen kunt u kosteloos storten en opnemen van de rekening.

Een spaarrekening leent zich het beste voor spaartegoed dat u direct opneembaar wilt houden, op die manier kunt u te allen tijde bij het spaartegoed. Een nadeel van een dergelijke spaarrekening is dat de rente relatief laag is. Daarnaast is het erg raadzaam om zelf een vergelijking te maken bij verschillende aanbieders en ook verder te kijken dan alleen de speciale kinderspaarrekeningen. Bij sommige banken verschillen de rentepercentages tussen vrij opneembare spaarrekeningen terwijl ze wel voor elke klant te openen zijn, zelfs voor de allerkleinsten.

Depositorekening

Heeft u het spaartegoed of een deel ervan een langere tijd niet nodig, zoals meestal het geval bij een spaarrekening voor de kinderen, dan is wellicht interessant om het bedrag voor een aantal jaren op een depositorekening te zetten. Vaak wordt er een hogere vaste rente vergoed op dergelijke rekeningen. Zo weet u precies waar u aan toe bent gedurende de periode dat de rente vast staat. Een nadeel kan zijn dat u niet mee profiteert van rentestijgingen.

Sparen voor de kinderen en de belastingdienst

Als u als ouder spaart voor uw minderjarige kind bent u er fiscaal verantwoordelijk voor, dat wil zeggen dat u het spaartegoed moet aangeven in box 3. Voor minderjarige kinderen geldt er een toeslag op uw heffingsvrije vermogen (jaar 2010: € 20.661,- met fiscaal partner € 41.332,-) van €2.762,- per kind (2010)

Schenken aan de kinderen

U mag uw kind of pleegkind jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken, in het jaar 2010 was dat € 5.030,- per kind. Daarnaast mag u uw kinderen tussen de 18 en 35 eenmalig een bedrag schenken van  € 24.144,-, dit bedrag kan worden verhoogd tot € 50.300,- als het geld wordt gebruikt voor een dure studie of de aankoop van een eigen woning.

Gepubliceerd/update op 27 mei 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.