Soorten huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaardenEr zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden, welke ruwweg in drie groepen zijn te verdelen. Zo is er de koude uitsluiting, de beperkte gemeenschap en het verrekenbeding.

De verschillende vormen hebben allemaal zo hun voor- en nadelen en het is mogelijk de vormen door elkaar te gebruiken, hetgeen in de praktijk ook veelvoudig voorkomt.

Koude uitsluiting

Dit is de meeste vergaande vorm van huwelijkse voorwaarden. De partners hebben de minste financiële banden. Ze delen de kosten van het huishouden, maar daar houdt het dan ook wel z’n beetje mee op. Dit is hierdoor ook de makkelijkste vorm wanneer er een scheiding plaatsvindt. Er hoeft bijna niets verdeeld te worden.

In de praktijk wordt de “koude uitsluiting” relatief weinig gebruikt, aangezien de koude uitsluiting nogal nadelig uit kan pakken voor de minst verdienende partner. Het is niet uit te sluiten dat de minst verdienende partner na de echtscheiding hierdoor zelfs in de financiële problemen komt, overigens is dit geheel afhankelijk van de de persoonlijke situatie.

Beperkte gemeenschap

Deze vorm van huwelijkse voorwaarden komt ook niet zo vaak meer voor.

Hierbij is de inboedel veelal gemeengoed en dus onderdeel van de gemeenschap. De overige spullen blijven privébezit en hoeven daarmee ook niet te worden verdeeld bij een eventuele scheiding. Het is mogelijk meer of minder zaken in privébezit te houden en het is daarmee een flexibele vorm.

Een nadeel van deze vorm zit in de moeilijkheid om bij te houden wat er van wie is. Daarnaast voorziet de wet tegenwoordig automatisch al in bepaalde privébezittingen zoals schenkingen en erfenissen.

Periodieke en finale verrekenbeding

Er bestaan twee verschillende vormen van het verrekenbeding. Dit zijn het periodieke en het finale verrekenbeding.

Bij het periodieke verrekenbeding is er sprake van privévermogen, net als bij de koude uitsluiting, maar wordt het verdiende geld gedurende een jaar op een gemeenschappelijke rekening gestort. Hiervan worden de uitgaven gedaan waardoor dit een soort gemeenschappelijk bezit is geworden. Aan het eind van het jaar worden eventuele overgebleven bezittingen verdeeld, de schulden worden geen gemeengoed en blijven bij de partner die deze is aangegaan.

Wanneer de verrekening aan het einde van het jaar niet plaatsvindt kan deze later niet meer worden ingehaald. Dit kan de regeling behoorlijk lastig maken, waardoor ook deze vorm niet vaak meer voorkomt.

Het finale verrekenbeding is de meest voorkomende vorm van huwelijkse voorwaarden. Zoals in de inleiding al aangegeven betekent dit niet dat deze vorm veel alleen wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt het finale verrekenbeding gebruikt in combinatie met een andere vorm van huwelijkse voorwaarden.
Bij deze vorm worden de eigendommen tijdens het huwelijk strikt gescheiden gehouden.

Mocht het tot een echtscheiding komen dan worden de bezittingen wel verdeeld als was het echtpaar gehuwd in gemeenschap van goederen.
Deze vorm is tevens bij ondernemers zeer populair, aangezien de bezittingen van de partner gedurende het huwelijk buiten de gemeenschap blijven.

Gepubliceerd/update op 15 juni 2014

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.