Schuldhulpverlening

Hulp zoeken bij schulden (schuldhulpverlening)

Problemen met schulden

Ziet u door de bomen het bos niet meer, is uw schuld zo groot dat u het niet meer ziet zitten en niet weer hoe u het ooit terug moet gaan betalen?

Schuldproblemen kunnen om uiteenlopende redenen ontstaan, de beste remedie is om uw hoofd niet in het zand te steken maar zoek naar een oplossing.

Schuldhulpverlening via gemeente

Via uw gemeente is het mogelijk om schuldhulpverlening te krijgen. U krijgt dan een schuldhulpverlener toegewezen die samen met u gaat onderzoeken hoe u uw schuldproblemen op kunt gaan lossen.

De schuldhulpverlener kijkt samen met u naar uw financiële situatie, hoeveel schuld is er en binnen welke termijn moet het afbetaald worden en hoe is uw inkomen samengesteld. Maar er wordt ook kritisch gekeken naar uw overige lasten.
Uiteindelijk moet u er rekening mee houden dat hetgeen u over houdt van uw inkomen om en nabij het bijstandsniveau ligt. Het restant wordt gebruikt om uw schulden af te lossen.

Het bedrag dat overblijft wordt dus gebruikt om (een gedeelte van) uw schulden af te lossen. Dit bedrag wordt gedurende 3 jaar aangeboden bij uw schuldeisers.
De schuldhulpverlener legt het maximale bedrag voor aan de schuldeisers, als dit bedrag niet voldoende blijkt om de schulden af te lossen dan betekend dat dat er een deel van de schuld door de schuldeisers kwijt gescholden dient te worden. De schuldhulpverlener zal zijn best doen voor u om tot een akkoord te komen met de schuldeisers. Wordt er een akkoord bereikt dan is er sprake van een minnelijk akkoord.

De betaling conform het minnelijk akkoord kan grofweg op 2 manieren

Lening bij Gemeentelijke Kredietbank

De eerste manier is via een lening bij de gemeentelijke kredietbank, deze bank verstrekt u een zogenaamd saneringskrediet met dit krediet worden de afgesproken bedragen in een keer betaald aan de schuldeisers, u heeft dan dus niets meer van doen met deze schuldeisers.
Vervolgens lost u een bepaald vast bedrag af aan de Gemeentelijke Kredietbank, de looptijd van een dergelijke krediet is doorgaans 3 jaar.

3 jarige betaling aan schuldeisers

Bij deze variant betaald u maandelijks een bepaald bedrag terug aan de schuldeisers rechtstreeks. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van uw financiële situatie zoals hierboven vermeldt.
Voor een periode van 3 jaar dient u dit bedrag te betalen, hetgeen dat aan het einde van de 3 jaar nog open staat aan schuld wordt door de schuldeisers kwijt gescholden.

Het kan echter voorkomen dat er niet op een minnelijke wijze tot een akkoord gekomen wordt, in dat geval krijgt u te maken met schuldsanering.

Gepubliceerd/update op 23 december 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.