Scheiding en de eigen woning

Verdeling eigen woning na scheiding

Eigen woning verkopen na scheiding

Bij een scheiding komt veel kijken, vaak nog veel meer dan op het eerste gezicht misschien duidelijk is. Het is aangrijpend op een emotionele, maar ook op een financiële manier.
Er dient van alles geregeld te worden en dit dient allemaal binnen een redelijk kort tijdsbestek plaats te vinden. Hierbij valt o.a. te denken aan de eigen woning. Wat gaat er met het eigen huis  gebeuren? Moet de eigen woning misschien verkocht worden? Kan een van beide ex-partners er in blijven wonen?

Huwelijk in gemeenschap van goederen

Een huwelijk in gemeenschap van goederen komt in Nederland het meeste voor.

Dit betekent dat beide partners de woning samen in eigendom hebben en dit eerlijk moet worden verdeeld na een scheiding. In principe is de verdeling derhalve 50/50, tenzij bij de aankoop van de woning een ander verdelingspercentage is vastgelegd in een zogenaamd convenant.

Uitkopen

Na een scheiding kan het soms voor een van de partners financieel mogelijk zijn om in de woning te blijven wonen. In dit geval dient hij of zij de ex-partner uit te kopen. Diegene die in het huis wil blijven wonen dient er voor te zorgen dat deze volledig aansprakelijk wordt voor de hypotheekschuld en zo de enige eigenaar wordt. Het is in de meeste gevallen niet nodig om hier een totaal nieuwe hypotheekakte voor op te maken.

Naast de volledige hypotheek, dient de persoon die in het huis wil blijven wonen ook de helft van de overwaarde te betalen aan de vertrekkende ex-partner. Deze heeft hier namelijk recht op, omdat dit ook tot de helft van de waarde van het huis behoort. Het totale bedrag voor het uitkopen van een ex-partner kan hierdoor flink oplopen en er kan eventueel zelfs een hogere hypotheek nodig zijn dan voorheen. Hier staat uiteraard wel de stijging van de bezittingen tegenover. De extra rente die de hogere hypotheek met zich meebrengt is fiscaal aftrekbaar. Wanneer de ex-partner er voor kiest mee te blijven betalen aan de hypotheek kan deze de betalingen hiervoor nog maximaal twee jaar fiscaal aftrekken.

Huwelijkse voorwaarden

Anders dan bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn er bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden vaak afspraken gemaakt over wie de hypotheekschuld na een scheiding op zich neemt.

Bijleenregeling

Indien de eigen woning wordt verkocht of voor de partner welke zich laat uitkopen is, indien hij of zij  een nieuwe woning gaat kopen, de bijleenregeling van toepassing. Het voert te ver om de bijleenregeling in dit artikel verder te bespreken. Binnen onze site vindt u meerdere artikelen waarin de bijleenregeling nader wordt uitgelegd.

Wanneer het niet mogelijk is voor een van de ex-partners om de hypotheek alleen te gaan betalen, dient  de woning verkocht te worden. Dit is in ongeveer 70% van de scheidingen met een eigen woning aan de  de orde, aangezien veel hypotheken tegenwoordig op twee inkomens worden afgesloten en daarmee een zeer veel voorkomend gevolg van een echtscheiding.

Gepubliceerd/update op 28 juni 2014

11 reacties
 1. John Bosman

  Complimenten voor uw site.
  Toch een concrete vraag.
  Man en vrouw zijn gescheiden, en bezig met boedelverdeling.
  Vrouw wil in het huis blijven wonen.
  Man wil eventueel zijn partneralimentatie-plicht afkopen.
  Vrouw wil dit verrekenen met zijn deel van de overwaarde huis, zodat vrouw met beperkte bestaande hypotheek kan blijven wonen in het pand.
  Vraag: als de man de partneralimenatie afkoopt, mag hij dit dan aftrekken en moet de vrouw er onmiddellijk belasting over betalen (terwijl het bedrag dus in de overwaarde komt te zitten om verdere bewoning van het huis mogelijk te maken ?)
  Of kan met de man afgesproken worden dat hij een (lagere) afkoopsom betaalt maar deze niet aftrekt, zodat de vrouw ook geen belasting over de verrekening hoeft te betalen ?
  Hoe zit het fiscaal gezien voor de vrouw ?

 2. PF

  Een paar zaken zijn hier van belang (neem voor de definitieve uitwerking altijd even contact op met een notaris of bijvoorkeur fiscalist, aangezien de wetgeving geregeld aan wijzigingen onderhevig is en er mogelijk (fiscaal) gunstiger varianten zijn).

  Het wel of niet aftrekken en /of belast zijn van de alimentatie is geen keuze die u zelf kunt maken, deze ligt vast.
  Zo is de alimentatie voor levensonderhoud, of dit nu maandelijks wordt betaald of wordt afgekocht, altijd aftrekbaar en derhalve ook altijd belast bij de ontvanger van de alimentatie.
  Maar dit is ook meteen een belangrijk punt in uw verhaal, want de afkoop wordt hier niet gebruikt voor levensonderhoud, maar voor de aanschaf van de 1/2 van de woning en het bedrag dat daarvoor wordt gebruikt is NIET aftrekbaar en derhalve ook niet bij mevrouw belast (betaling is niet voor levensonderhoud).
  Ook kunt u, als u aftrek en belasting betalen wilt voorkomen, de betalingen doen voordat de echtscheiding is uitgesproken, ook dan is er geen aftrek mogelijk en bij de ontvanger derhalve ook geen belasting verschuldigd.

 3. Wendy

  Er wordt steeds gesproken over een overwaarde van een huis. Hoe gaat dit in zijn werking bij een onderwaarde? Moet hier dan mee betaald worden in de schuld? Is het dan gangbaar dat de persoon die het huis overneemt een 2e hypotheek neemt om het schuld deel versneld af te lossen?

  mvgr Wendy

 4. PF

  Beste Wendy,

  Hier is eigenlijk geen standaard antwoord mogelijk. De afwikkeling van de onderwaarde is mede afhankelijk van de financiële situatie. Kan de partner bijvoorbeeld de kosten dragen of hoe hoog is de alimentatie in relatie tot de restschuld enz.

 5. Albert

  Wij hebben een onderwaarde van 60.000. Ik (de man) kan als enige de hypotheek dragen. De vraag is kan ik de onderwaarde verrekenen met bijvoorbeeld de partneralimentatie. Mijn vrouw zou in theorie 30.000 aan mij moeten betalen, vraag is dus kunnen wij op wat voor manier dan ook die 30.000 markeren als partneralimentatie?

  • PF

   Het is inderdaad mogelijk om de onderwaarde van de woning te verrekenen met de partneralimentatie.
   Feitelijk wordt de partneralimentatie hiermee afgekocht en zal er derhalve inkomstenbelasting verschuldigd zijn.
   Problemen kunnen er verder ontstaan als uw partner in de bijstand terecht komt, de gemeente zal u dan verplichten om alsnog de (verrekende) partneralimentatie te voldoen.

 6. Evert

  Ik heb een ander probleem.
  ben 58 jaar oud en wil de overwaarde graag aan mijn vrouw geven en een streep onder de ellende zetten.
  woz is 280.000 en de hyp 100.000.

  dus moet ik 90.000 ophoesten voor mijn ex.

  Omdat mijn pensioendatum binnen 10 jaar valt willen de banken dat ik aflos tot onder 120.000

  gevolg: de komende 9 jaar heb ik 2 bazen nodig om nog zelf een beetje te leven.
  het huis staat al geruime tijd te koop maar er is geen belangstelling voor

  het probleem: vrouw verdwenen en ik zit met een huis dat niet te verkopen is en krijg van de banken geen fatsoenlijke oplossing.
  het huis word getaxeerd op 360.000 tot 380.000 euro maar door de crisis moet ik blij zijn als ik een koper vind voor 260.000. en dus blijft er maar weinig over voor mij.

  • PF

   Uw idee valt en staat met de financierbaarheid ervan.

   Als er geen koper gevonden kan worden die de taxatie waarde wil betalen en de bank geen verhoging van de hypotheek wil verstrekken dan is het inderdaad niet mogelijk om uw plannen uit te voeren.

 7. marion janssens

  Ik heb een vraag.
  Ik ben in 2014 officieel gescheiden en woon nog in ons huis wat te koop staat. Mijn ex betaald helemaal niets aan het huis al 3 jaar niet.
  Nu wil ik het zelf graag kopen met mijn vriend want ik kan het niet meer opbrengen alleen. Wij hebben minimaal een overwaarde van ieders 33000 euro.

  Moet mijn ex die drie jaar dat ik de hypotheek alleen heb betaald verrekenen met de verkoop van het huis?

  • PF

   Er van uitgaande dat u gehuwd was in gemeenschap van goederen, maakt het voor de periode van voor uw scheiding in 2014 niet uit wie er feitelijk betaalde aan het huis (u leefde in gemeenschap van goederen, dus alles was van u samen), voor die periode geldt eigenlijk, ook al betaalde u alleen, dat u gezamenlijk betaalde.

   Of u over de periode van na uw huwelijk met uw ex-echtgenoot kunt verrekenen is afhankelijk van wat u in het echtscheidingsconvenant daarover heeft afgesproken. Ervan uitgaande dat dit goed is geregeld is het heel goed mogelijk dat u voor de periode na de echtscheiding inderdaad kunt verrekenen.

 8. Maarten den Exter

  Ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd en ga scheiden.
  Zowel de eigendomsakte van het huis als de hypotheekakte staan alleen op mijn naam, mijn vrouw wordt nergens vernoemd. Ik had het huis al in mijn bezit toen wij trouwden.
  Door de gemeenschap van goederen is mijn vrouw uiteraard medeeigenaar van bezit en schuld geworden.
  Moet ik nu een akte van verdeling laten maken en ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen of kan ik dit via het echtscheidingsconvenant regelen wat door de rechter goedgekeurd dient te worden ? Dit zou enorm veel geld schelen en volgens mij een optie zijn omdat mijn vrouw nergens in beide aktes wordt genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.