Samenwonen zonder contract

Samenwonen zonder contract

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Samenwonen zonder samenlevingscontract is heel goed mogelijk; Het gebeurt dikwijls en het kan jarenlang goed gaan.

De wet bemoeit zich niet met de onderlinge vermogensrechtelijke verhouding van mensen die ongehuwd samenwonen. Doch de fiscus en ook sociale zekerheidsinstellingen bemoeien zich wel met u. Maar tussen u en uw partner is niets officieel geregeld.

Problemen ontstaan bij de verbreking van de samenleving

De problemen ontstaan doorgaans pas als de samenwoning verbroken wordt. Dan doen zich vragen voor als: Hoe worden de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld en welke bezittingen zijn eigenlijk gemeenschappelijk? Heeft de ene partner geld uitgeleend aan de ander? Hoe wordt de terugbetaling geregeld? Wie heeft het recht om de woning te blijven bewonen? Is het redelijk dat de ander een verhuisvergoeding krijgt? Heeft één der partners recht op alimentatie?

Vindt de verbreking van de samenwoning in goed onderling overleg plaats, dan kan voor de meeste problemen doorgaans een redelijke oplossing gevonden worden. Wordt de samenwoning door één van de partners verbroken en is de verstandhouding verziekt, dan is het een ander verhaal. Ook al heeft u tientallen jaren samengewoond: een recht op alimentatie is er niet voor u.

Samenleving beëindigd door overlijden

Ook als de samenleving eindigt door het overlijden van uw partner, zijn er tal van zaken die u zullen doen beseffen dat een samenlevingsovereenkomst toch niet zo gek zou zijn geweest. Vermogensrechtelijk gezien had u niets met uw overleden partner te maken: al zijn bezittingen gaan naar zijn erfgenamen en een nabestaandenpensioen is er ook niet voor u. Als uw partner enig huurder van de woning waarin u samenwoonde was, ziet het er somber voor u uit. De kans is groot dat u andere woonruimte zult moeten zoeken en voor de nodige onkosten zult komen te staan. Woonde u met uw partner in een huis dat (met de inboedel) zijn eigendom was, dan staat u in de kou en bent u afhankelijk geworden van de welwillendheid van zijn erfgenamen

Een samenlevingscontract ( zeker in combinatie met een testament) zou uw positie in hoge mate versterkt hebben.

Gepubliceerd/update op 4 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.