Ruzie voorkomen over de erfenis

Ruzie om de erfenisEmoties bij overlijden en verdeling erfenis

Wanneer er iemand overlijdt komen er automatisch veel emoties naar boven. Naast het overlijden zelf komt er vaak ook oud zeer bovendrijven dat uiteindelijk ineens tot uiting komt. Het is daarom goed om alles zo open mogelijk te bespreken en zo min mogelijk voor anderen achter te houden.
Voor de erflater is het daarnaast belangrijk om te kiezen voor een eerlijke verdeling en eventuele oneffenheden goed duidelijk te maken om eventuele problemen te voorkomen.

Partners van de erfgenamen

Na het overlijden van een ouder dienen de kinderen als broers en zussen tot elkaar te komen.
Er moet een hoop geregeld worden en zoals net aangegeven komen daar een hoop emoties bij kijken.
Het is daarom verstandig om de partners buiten de besprekingen te houden. Ze kennen doorgaans de emotionele waarde niet, of in ieder geval niet zo goed als de kinderen zelf. Daarnaast brengt het een hoop extra meningen met zich mee wat het er niet makkelijker op maakt.
Als erflater kun je er voor kiezen de erfenis nooit terecht te laten komen bij de partners door het buiten de gemeenschap van goederen te houden. Op deze manier kunnen er een hoop problemen voorkomen worden.

Systeem bij de verdeling van de erfenis

Het belangrijkste bij de verdeling van de erfenis is een goed systeem.
Uitzonderingen kunnen later altijd nog worden besproken, elkaar begrijpen en het er over eens zijn dat de verdeling eerlijk gebeurd is het belangrijkste tijdens de eerste fase na het overlijden van een ouder.
Afhankelijk van de onderlinge verhoudingen en de situatie kan een erflater het beste geen keuzes maken over wie wat zal erven. De erven kunnen dit beter onderling bepalen zonder dat er voor hun bepaald wordt waar ze op zitten te wachten.

Deskundige inschakelen bij erfenis

Wanneer er waardevolle spullen te verdelen vallen is het niet altijd makkelijk om er onderling uit te komen.
Zeker wanneer er bijvoorbeeld kunst in de inboedel zit, is het vaak verstandig om hulp te zoeken bij de verdeling en waardering van de goederen.
Ook een huis kan vaak beter eerst door een taxateur gewaardeerd worden alvorens er afspraken gemaakt worden over de verdeling.

Duidelijkheid voorkomt problemen

Uiteindelijk is duidelijkheid het belangrijkste bij de verdeling van de inboedel. Dit geldt enerzijds voor de situatie na het overlijden, maar ook voor het overlijden is het belangrijk dat de erflater zoveel mogelijk duidelijkheid schept om eventuele verwarring te voorkomen wanneer de kinderen onderling afspraken moeten maken over de verdeling van de spullen.

Gepubliceerd/update op 6 september 2014

2 reacties
 1. FdeH

  Mijn huidige vrouw in ik komen ieder uit een eerdere relatie en zijn op het moment 10 jaar samen. We hebben in totaal 4 kinderen uit een vorige relatie en de kinderen zijn tussen de 21 en 30 jaar oud. Graag willen we de kinderen zo gelijkwaardig behandelen maar lopen hierbij tegen het volgende probleem aan.

  De oudste is na de HAVO direct gaan werken en wordt door ons regelmatig financieel ondersteund omdat ze niet altijd evengoed met het geld kan omgaat. De andere drie zijn nog aan het leren en hun kosten wordt voor het grootste gedeelte gedekt door de kinder- en studie toelage.

  De vraag is nu de volgende. Als wij de kinderen financieel zo gelijkwaardig mogelijk willen behandelen moeten we dan de drie kinderen die studeren, financieel het zelfde doen toekomen als waarmee we het oudste kind ondersteunen of moeten we er van uitgaan dat de studerende kinderen al voor een groot gedeelte geld krijgen uit kinder- en studie toelagen en dat ze daarom niet door ons nog eens een extra bijdragen krijgen.

  Verder weten we dat we niet verplicht zijn onze kinderen boven de 21 jaar te onderhouden maar omdat we de financiële middelen hebben willen we dit graag doen.

  Graag vernemen we van u of op zo’n vraag een meer algemeen antwoord bestaat of dat dit afhankelijk is hoe wij er zelf tegen aan kijken.

  Ik hoop dat u ons hierbij kunt helpen en bij voorbaat dank ik u voor de moeite

 2. Annie

  Mijnheer ik wil weten hoe ik er achter kan komen of mijn zuster een testament heeft gemaakt.

  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.