Rechtsbijstand­verzekering

Rechtsbijstandverzekering

Afsluiten rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn wanneer iemand te maken krijgt met een (zakelijk) conflict.
Wanneer dit om een aardig financieel belang gaat zullen de kosten van eventuele deskundigen zoals een advocaat of accountant flink kunnen oplopen. Daarnaast is een gang naar de rechter zelf ook niet gratis waardoor het interessant kan worden om hiertegen een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Een rechtsbijstandverzekering kan al afgesloten worden voor enkele tientjes per maand, u kunt hier uw premie berekenen Wilt u weten wat u gaat betalen voor een rechtshulpverzekering van Unive?. Uiteraard hangt de premie af van het gekozen pakket en het aantal gezinsleden dat er meeverzekerd is. Een rechtsbijstandverzekering kan meestal alleen worden aangewend voor zaken waarin het om meer dan € 250 gaat, behalve bij strafzaken en verkeersschade.

Dekking rechtsbijstandverzekering

De dekking van een rechtsbijstandverzekering kan in principe zelf worden samengesteld.

Uiteraard is er altijd de basismodule die vooral de kosten dekt voor particulieren.
Daarnaast is het mogelijk de dekking uit te breiden met modules als wonen, inkomen en verkeer.
Met de module ‘wonen’ wordt de dekking uitgebreid met bijstand tijdens conflicten omtrent de woning.
Een zakelijk conflict met een (ex-)werkgever wordt gedekt door de module ‘inkomen’ en met de module ‘verkeer’ kan iemand zich verzekeren van de kosten voor de juridische afwikkeling van conflicten die ontstaan als verkeersdeelnemer. Het maakt in dit geval niet uit wat voor een verkeersdeelnemer iemand op dat moment is. Uiteraard geldt het voor automobilisten, maar ook voor fietsers of voetganger die te maken krijgen met bijvoorbeeld een ongeluk waardoor er (blijvend) letsel ontstaat.

Er vallen een aantal zaken buiten de dekking. Zo kan er niets gedaan worden aan algemeen geldende regels, opgesteld door de overheid.
Daarnaast dient een zaak tijdig te worden gemeld en pas te ontstaan na het afsluiten van de verzekering.
Verder zijn geschillen met de belastingdienst, echtscheidingen en strafzaken waarbij sprake is van opzet uitgesloten binnen een rechtsbijstandverzekering.

Wanneer komt een rechtsbijstandverzekering nog meer van pas

Een rechtsbijstandverzekeringen kan in een aantal gevallen heel goed van pas komen.
Zo kan iemand te maken krijgen met ongevallen in het verkeer, maar ook met een huisbaas die misschien zijn afspraken niet nakomt. In beide gevallen kan de rechtsbijstandverzekering de kosten dekken die gemaakt worden voor juridische hulp, of zelf professionele hulp bieden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wanneer een rechtsbijstandverzekering van pas kan komen.

Het juridisch deel van de rechtbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering richt zich puur op de juridische afwikkeling van zaken.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kan wel zorgen voor een goede afwikkeling van bepaalde zaken, maar deze houden op wanneer het juridische veld wordt betreden.
Hiervoor is er de rechtsbijstandverzekering.

Gepubliceerd/update op 9 december 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.