Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Informatie persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kent doorgaans weinig verrassingen achteraf. Van tevoren wordt de rente, de looptijd en de aflossing afgesproken en deze worden gedurende de looptijd niet meer veranderd.
De looptijd van een persoonlijke lening valt zelf te kiezen, maar varieert van zes maanden tot 10 jaar.

Voordelen persoonlijke lening

Gedurende de looptijd wordt de persoonlijke lening steeds verder afgelost en nemen de rentebetalingen dus langzaam af, waardoor de verhouding tussen rente en aflossing in het termijnbedrag verandert naarmate de looptijd vordert.

De rente die wordt berekend over een persoonlijke lening ligt meestal wat hoger dan die van een hypothecaire lening, omdat er geen hypothecaire zekerheid bestaat.
Een persoonlijke lening is echter meestal wat goedkoper dan een doorlopend krediet, omdat het de kredietverstrekker meer zekerheid biedt over de rente-inkomsten en looptijd van de lening.

Het nadeel van een persoonlijke lening is dat deze minder flexibel is. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om boetevrij eerder extra af te lossen. Een plotselinge verbetering in de financiële situatie kan er dus niet voor zorgen dat er sneller van de lening afgekomen kan worden zonder hier extra voor te betalen door middel van een boeterente.

Daarnaast is het doorgaans niet mogelijk om extra geld op te nemen als de persoonlijke lening toch niet groot genoeg blijkt te zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

De meeste persoonlijke leningen worden verstrekt met een overlijdensrisicoverzekering.

Deze verzekering zorgt ervoor dat nabestaanden niet worden geconfronteerd met de restschuld van de lening bij het plotseling overlijden van de kredietnemer. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt de restschuld kwijtgescholden en hebben de nabestaanden hier geen last van. Door te kiezen voor een persoonlijke lening zonder overlijdensrisicoverzekering kan dit risico bewust wel worden genomen tegen een kleine rentekorting.

Afsluiten persoonlijke lening

Het is natuurlijk mogelijk om bij de eigen bank een persoonlijke lening af te sluiten. In principe bieden alle banken deze aan en is het dus niet moeilijk om een persoonlijke lening af te sluiten.
Het valt echter aan te raden om toch wat verder te kijken en meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken.

Een goede manier om overzicht te scheppen in de chaos is het raadplegen van een tussenpersoon of intermediair. Tussenpersonen kennen de voorwaarden van de verschillende aanbieders en kunnen daarom de best passende lening vinden bij elke persoonlijke situatie.

Maximale lening

Het is altijd belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel er maximaal geleend kan worden zonder in financiële moeilijkheden te komen.

Veel online geldverstrekkers bieden modules aan waarmee berekend kan worden hoeveel er maximaal, veilig geleend kan worden.

Gepubliceerd/update op 13 januari 2012

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.