Partneralimentatie

PartneralimentatieWanneer er tijdens het huwelijk uiteenlopende inkomens zijn ontstaan, zal bij een scheiding een alimentatieverplichting ontstaan. Dit betekent in principe dat de meest kapitaalkrachtige de ex-partner financieel bij zal staan na de scheiding. De ex-partners kunnen onderling afspraken maken over de alimentatie en deze vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer dit niet lukt kan er juridische hulp worden gezocht.

De rechter kijkt bij de toewijzing van alimentatie naar de volgende factoren:

 • De levensstandaard
 • De verdiencapaciteit
 • De draagkracht

Allereerst is de levensstandaard belangrijk zoals deze tijdens het huwelijk was. Door middel van de alimentatie dient deze namelijk op hetzelfde niveau te worden gehouden. Daarnaast is er de verdiencapaciteit. Hierbij gaat het om het inkomen dat er wordt verdiend, maar ook hoeveel er eventueel verdiend kan worden. Ten derde is er de draagkracht, aan de hand hiervan wordt de maximaal te betalen alimentatie bepaald. De draagkracht zal nooit overschreden worden en de kinderalimentatie zal voorrang krijgen op de partneralimentatie wanneer deze niet voldoende is.

Duur van de alimentatie

De duur van de alimentatie verschilt bij huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Bij de laatste categorie geldt er geen wettelijke termijn en zijn de voorwaarden vaak vooraf al afgesproken. Bij ontbonden huwelijken gelden er wel wettelijke termijnen. Voor 1 juli 1994 gold er een wettelijke termijn van 15 jaar. Dit is daarna aangepast tot maximaal 12 jaar, de wettelijke termijn die momenteel geldt.

Er geldt een uitzondering voor echtscheidingen waarbij geen minderjarige kinderen betrokken waren en het huwelijk niet langer dan vijf jaar heeft geduurd. In dit geval geldt de alimentatieplicht voor dezelfde duur als het huwelijk zelf.

Verlenging van de alimentatie

Het is mogelijk om de alimentatie te verlengen. Dit moet gebeuren bij de rechter door een verzoek tot verlenging te doen. Het is wel belangrijk dat dit binnen 3 maanden gebeurt nadat het recht op alimentatie verloopt. De rechter kijkt bij zo’n verzoek naar de redelijkheid van de aanvraag. Dit betekent dat de verlening alleen wordt toegekend wanneer de stopzetting hiervan bijzonder onredelijk moet zijn. In alle andere gevallen zal de alimentatie stop worden gezet, ondanks een bezoek.

Wijzigen van de alimentatie

De alimentatie staat niet zo vast als het op het eerste gezicht lijkt. Elke verandering in de situatie van een van beide ex-partners heeft invloed op de alimentatie en de hoogte hiervan. Wanneer er een wijziging moet worden doorgevoerd kan dit ofwel door een rechter worden bevestigd, of door een notaris. In dat laatste geval dienen de ex-partners er wel onderling uit te komen.

Gepubliceerd/update op 25 juni 2014

3 reacties
 1. jackal

  Zij gaat weg ik blijf achter.Ik zit met alle kosten van het huis en moet alimentatie betalen. Schaf af die wet uit 1950. Toen bleven de vrouwen thuis om voor de kinderen te zorgen. Mijn ex twee keer per jaar op vakantie , ik heb geen geld om naar het zwembad te gaan. Zij rijdt in een auto , ik op een fiets. En toch alimentatie eisen. Wat een wereld.

 2. Redactie

  In de 2e kamer gaan ook steeds meer geluiden op om de wetgeving betreffende alimentatie aan te passen. Zo wordt er nagedacht om de termijnen te verkorten van 12 naar 5 jaar.
  Tevens wordt er gekeken of er niet meer naar de verdiencapaciteit moet worden gekeken dan naar de werkelijke inkomsten van de alimentatie ontvangende partner.

 3. Lauren de Bruijn

  Nuttige informatie! Ik ga met mijn man scheiden en ik weet helemaal niets over de alimentatie. Bijvoorbeeld had ik geen idee dat de regels anders zijn als de huwelijk minder dan 5 jaar duurt. Ik ben nu op zoek naar een goede advocaat om te verzekeren dat ik alle details van de zaak weet. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.