Opeten eigen huis

Opeten eigen huis

Zet bakstenen om in geld

Wanneer een huis grotendeels of zelfs helemaal is afbetaald is het een grote bron van kapitaal.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit kapitaal om te zetten in geld, zonder te verhuizen.
De eerste mogelijkheid is de woning te verkopen en het woonrecht terug te kopen. Ten tweede kan er een krediethypotheek worden afgesloten.

Woning verkopen, woonrecht behouden

Naast een aantal voordelen kan een eigen woning ook nadelen met zich meebrengen, zeker voor oudere mensen.

Een (groot) huis brengt vaak een hoop onderhoud met zich mee. Dit kan niet alleen een hoop geld kosten, maar ook fysieke inspanningen vragen die soms niet meer mogelijk blijken.

Om deze nadelen te omzeilen kan er gekozen worden voor een constructie waarbij de woning wordt verkocht wordt, maar het woonrecht wordt teruggekocht.
Op het moment dat iemand de woning verkoopt wordt bijvoorbeeld de woningcorporatie eigenaar van de woning tegen de marktwaarde. De bewoner kan daarna het woonrecht terugkopen voor de rest van zijn of haar leven zodat deze er verder altijd kan blijven wonen.
Op deze manier ontstaat er een verschil, wat de bewoner uitgekeerd kan krijgen en daar uiteindelijk ruimer van kan gaan leven.

Het is echter niet altijd verstandig om het woonrecht aan te schaffen in ruil voor de woning. De kosten van het woonrecht worden berekend aan de hand van de leeftijd van de bewoner en de inschatting van de tijd dat deze nog in de woning zal willen blijven wonen. Hoe langer dit is, hoe duurder het woonrecht.
Het is hierdoor vooral interessant voor ouderen die niet lang meer in de woning verwachten te blijven wonen, maar wel graag van wat extra geld genieten.
Daarnaast neemt de woningcorporatie met deze constructie het onderhoud op zich, hier hoeven de bewoners zich dus niet langer zorgen over te maken.

Overwaarde te gelde maken d.m.v. krediethypotheek

Een andere mogelijkheid is het nemen van een krediethypotheek.
Hiermee kan er een nieuwe lening worden aangegaan met het huis als onderpand waardoor de overwaarde benut kan worden. Dit is een doorlopend krediet waardoor er tot de afgesproken kredietlimiet onbeperkt geld opgenomen kan worden wanneer dit nodig wordt geacht.

De voordelen van een krediethypotheek liggen in de lagere rente vanwege het huis als onderpand (vaak zelfs wel de helft van een gewoon doorlopend krediet) en de mogelijkheid om eigenaar te blijven van de woning.
Nadelen van deze constructie zijn de variabele rente die afhangt van de economische situatie en de “emotionele gevolgen” vooral bij ouderen van het toch  opnieuw aangaan van een lening na het huis al te hebben afbetaald.

Gepubliceerd/update op 6 september 2014

7 reacties
 1. J.P. van der Linden

  Info huis verkopen met woonrecht.

 2. R.Laroy

  Oud,groot huis,met grote tuin.WOZ 500.000,hypotheek 180.000.

 3. PF

  Beste Laroy,

  Ja, mede afhankelijk van het inkomen en de financiële situatie is het zeker interessant op te kijken wat de mogelijkheden zijn om “het eigen huis op te eten”.

  Indien u plannen heeft om de overwaarde te gelde te maken kunt u het beste contact op nemen met een adviseur.

 4. Mulder

  Ik wil onderzoeken of wij kunnen verhuizen naar een omgeving van onze kinderen, waarbij wij ons huis achterlaten en te gelde willen maken bij een b.v. Beleggingsmaatschappij of anderszins

 5. B.van.Pelt

  goede dag ,
  ik heb een vraag kan ik extra geld uit mijn woning halen ,om iets makkelijker te leven
  woz waarde woning is 240000
  hypotheek is 160000 Woning ie goed onderhouden
  looptijd is nog 25 jaar
  inkomen is 1500 per maand netto
  geboren 1941
  zie gaarne uw antwoord
  b.b.dank en vr gr Bernard

 6. H. Schokkenbroek

  Mijn moeder heeft in de herfst van het vorig jaar haar huis verkocht en heeft nu een behoorlijk vermogen op haar spaarrekening staan. Zij zal nu dus flink meer moeten gaan betalen voor het verblijf in het verpleeghuis. Is het ook verstandig om het geld maar aan de kinderen te geven en de schenkingsbelasting dan maar te accepteren. Of is dat ook een onvoordeliger situatie. Zij maakt zich zorgen over dat geld en wil het eigenlijk graag aan de kinderen schenken.
  Graag uw reactie.

 7. lous

  Zou een flink bedrag van de rekening afhalen daar de rente ook laag is, eenmalige schenking aan de kinderen is ong, 50.000 euro dus dan schiet je al aardig op, misschien een stichting oprichten? Maar is het niet zo dat het bijbetalen in verzorging pas in 2014 ingaat? u zou ook paar keer bezoek aan casino kunnen brengen, ze weten toch niet hoeveel u wint of verliest? lol Over een schenking hoger dan € 2.057 betaalt de ontvanger schenkbelasting. Aan kinderen schenkt u € 5.141 belastingvrij. Maakt u gebruik van eenmalig verhoogde belastingvrijstellingen? Dan schenkt u aan uw kinderen zelfs tot € 51.407 belastingvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.