Nieuwe hypotheekregels

Nieuwe hypotheekregelsNieuwe regels hypotheken

Ter bescherming van consumenten worden per ingang van 1 augustus 2011 een aantal nieuwe regels met betrekking tot hypotheken van kracht.

Vanaf 1 augustus wordt er naast het inkomen van de aanvrager(s) kritisch naar de hoogte van hypotheken gekeken. De nieuwe regels zijn van toepassing op geheel nieuwe hypotheken en bij verhuizing naar een andere koopwoning,  de nieuwe regels gelden niet voor winkelpanden of kantoren.

Om te beginnen worden er minder uitzonderingen op de inkomstennorm toegestaan, voorheen werd er, om het maximaal te lenen bedrag wat hoger te maken,  nogal eens makkelijk omgesprongen met uitzonderingen op de norm. Vanaf 1 augustus gelden er strengere voorwaarden.

Aflossing hypotheek

Een van de andere maatregelen is dat er maximaal 50% van de woning gefinancierd mag worden zonder dat daarbij afspraken over aflossing gedurende de looptijd worden gemaakt. De zogeheten aflossingsvrije hypotheek, op dit moment zijn er voor deze hypotheken nog geen beperkingen.  De genoemde 50% wordt gebaseerd op de waarde van de woning. Dit betekend dat het deel boven de 50% tijdens de looptijd afgelost dient te worden.

De mogelijkheid tot verstrekken van een volledig aflossingsvrije hypotheek komt dus te vervallen. De tijden van alsmaar stijgende huizenprijzen zijn voorbij, of dit zo blijft is niet te voorspellen. Deze maatregel is genomen om de risico’s voor consumenten zo veel mogelijk te beperken in economisch mindere tijden.

Stel dat u een woning heeft gekocht voor € 200.000,- en daar een aflossingsvrije hypotheek van hetzelfde bedrag voor nodig heeft. Uw maandlasten zijn  er erg laag en mochten de huizenprijzen stijgen of gelijk blijven is er niets aan hand, de hypotheek kan volledig worden afgelost met de opbrengst van de woning. Maar wat als de huizenprijzen dalen? Juist, dan is de opbrengst van de woning te laag om de schuld af te lossen en blijft u met een restantschuld zitten.

Tophypotheek

Naast de bovengenoemde beperking worden ook tophypotheken aangepakt. Dergelijke hypotheken vormen een groot risico voor consumenten die in betalingsproblemen raken en hun woning noodgedwongen moeten verkopen. Bij verkoop wordt er over het algemeen een lager bedrag ontvangen dan nodig is om de hypotheek in te lossen, men blijft op die manier met een (forse) schuld zitten.

Vanaf 1 augustus is de hoogte van een hypotheek gemaximeerd op 110% van de waarde van de woning. Binnen dit bedrag mag uiteraard de woning zelf worden gefinancierd, maar ook de bijkomende kosten “kosten koper”. Kosten koper bestaan onder andere uit overdrachtsbelasting (6%), taxatiekosten en afsluitkosten.

Gepubliceerd/update op 27 mei 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.