Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie

Lagere hypotheekrente

Wie een hypothecaire lening met NHG-garantie afsluit betaalt een lagere hypotheekrente dan de rente, verschuldigd over leningen zònder deze garantie.

De garantie houdt in, dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen zich borg stelt jegens de geldverstrekker voor het gedeelte van de lening, dat bij gedwongen verkoop van de woning niet uit de opbrengst kan worden voldaan.

De garantie kan worden aangevraagd bij de geldverstrekkende instelling of de hypotheekadviseur.

Maximale hypotheek garantie (NHG)

De garantie wordt verstrekt aan kopers van woningen die dienen als hoofdverblijf, en geldt voor hypothecaire leningen van maximaal € 265.000,- (= maximale koopsom van € 250.000,– + 6% kosten bij bestaande bouw, en maximale koop/aanneemsom van € 250.000 + 6% kosten bij nieuwbouw).

Ook voor de financiering van een verbouwing van de eigen woning kan een hypothecaire lening met NHG-garantie worden aangevraagd. In dit geval mogen de bestaande lening, de nieuwe lening plus de kosten in totaal niet hoger zijn dan € 265.000,–.

De komende jaren daalt de maximale hypotheeksom voor NHG:
– vanaf 1 juli 2014: € 265.000
– vanaf 1 juli 2015: € 245.000
– vanaf 1 juli 2016: € 225.000

Verplichtingen en kosten

Wordt de garantie verleend, dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Voor het afsluiten van een NHG betaalt u eenmalig 1% van het totale hypotheekbedrag.

De belangrijkste van de overige voorwaarden

  • De hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat met NHG-garantie kan worden geleend is mede afhankelijk van uw inkomen;
  • Positieve BKR-toetsing; (er wordt rekening gehouden met uw mogelijk andere financiële verplichtingen.

Een BKR-registratie zal het verlenen van de gevraagde garantie veelal in de weg staan.

Gedwongen verkoop

Indien na gedwongen verkoop van de woning de eventuele restant-schuld door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is voldaan, heeft zij voor dit bedrag een vordering op u. Indien de verkoop van de woning niet aan u te wijten was en u al het mogelijke heeft gedaan om de schuld te beperken, kan deze vordering u worden kwijtgescholden.

Woonlastenfaciliteit

Hebt u een lening met NHG garantie en is door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, echtscheiding of overlijden van uw partner een achterstand in de betalingen ontstaan, dan kan wellicht de Woonlastenfaciliteit een uitkomst zijn om een moeilijke periode te overbruggen. Deze faciliteit maakt het mogelijk tijdelijk lagere hypotheeklasten te betalen (het gedeelte dat niet kan worden betaald wordt bij de lening bijgeschreven).

Gepubliceerd/update op 5 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.