Mogelijkheden voor pensioenopbouw in eigen beheer

Pensioenopbouw in eigen beheer

Sinds een aantal jaren is het eenvoudiger geworden om zelf uw (aanvullende) pensioen ter hand te nemen. Steeds meer mensen maken hier  gebruik van mede doordat de landelijke politiek geen duidelijkheid geeft of kan geven over hoe de financiële en fiscale situatie er op het moment dat u met pensioen gaat uit zal zien.

In de praktijk blijkt tevens dat pensioenopbouw in eigen beheer in de meeste gevallen een hoger pensioen oplevert dan pensioenopbouw via een verzekeringsmaatschappij.

Pensioen in eigen beheer opbouwen d.m.v.  sparen en beleggen

Indien u goed thuis bent in de financiële wereld kunt u uw aanvullende pensioen volledig zelf ter hand nemen door middel van spaarrekeningen en/of beleggingen. U opent privé een spaar- en/of beleggingsrekening en spaart c.q. belegt bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks zelf in eigen beheer op uw eigen rekeningen voor uw pensioen. Deze vorm is wel belast in box 3, maar dat nadeel weegt vaak voldoende op tegen de kostenbesparing (lagere kosten bank of verzekeringsmaatschappij).

Daarnaast is het belangrijk dat u de afweging maakt of u wilt dat u in mindere tijden een aanslag op dit deel van uw vermogen kunt doen en daarmee mogelijk uw aanvullende pensioen geheel of gedeeltelijk voortijdig op eet. Anderen vinden dit juist het grote voordeel van pensioen opbouw in eigen beheer  aangezien zij te allen tijde zelf over het geld kunnen beschikken en minder gebonden zijn aan allerlei (toekomstig onzekere) fiscale wijzigingen c.q. belemmeringen.

Pensioen in eigen beheer opbouwen d.m.v. banksparen

Maar er zijn sinds enkele jaren meer mogelijkheden. Naast het afsluiten van een lijfrentepolis of levensverzekering kunt u ook kiezen voor banksparen. Met name de kosten liggen bij banksparen veel lager t.o.v. een lijfrentepolis of levensverzekering. Voor de belasting worden banksparen t.b.v. pensioen (binnen de fiscale mogelijkheden) en lijfrentepolissen gelijk behandeld.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat banksparen afhankelijk van de inleg en looptijd wel duizenden tot soms tienduizenden euro’s meer oplevert dan een lijfrenteverzekering. Dit komt omdat er veel minder kosten in rekening worden gebracht. Bij lijfrentepolissen wordt wel tot circa 35% aan kosten ingehouden, terwijl dit bij de meeste bankspaarproducten ligt tussen de circa 1% en 15%.

Als u kiest voor banksparen betaalt u minder kosten, hierdoor blijft veel meer geld over voor de opbouw van het eindkapitaal.

Hoe werkt banksparen?

U stort maandelijks of jaarlijks een bedrag op uw rekening. Indien u een pensioentekort heeft (dit kunt u berekenen op de site van de belastingdienst of laten berekenen door uw belastingadviseur of tussenpersoon) dan mag u deze stortingen aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1.

Op de einddatum heeft u een eindkapitaal opgebouwd, waaruit de periodieke uitkeringen worden genoten. Deze uitkeringen zijn belast in box 1. In de meeste gevallen houdt de  bank of verzekeraar deze loonbelasting (box 1) in bij de periodieke uitkering.

Valt u nu in een hoog tarief (hoge aftrek van de belasting) en t.z.t. bij de uitkering in een laag tarief, dan heeft u dus tevens belastingvoordeel.

Bedenk wel dat e.e.a.  afhankelijk is van de door u gekozen fiscale constructie rond het banksparen en laat u daarover desgewenst nader adviseren door uw tussenpersoon of fiscaal adviseur.

Voor- en nadelen van banksparen t.o.v. lijfrentepolis

Voordelen banksparen:

–          Lagere kosten, dus hogere opbrengst;

–          Geen lijftijdsbeperking bij afsluiten;

–          100% uitkering bij overlijden;

Nadelen banksparen:

–          Geen gegarandeerd eindkapitaal;

–          Geld staat voor lange tijd vast;

–          Eindkapitaal over minimaal 5 of 20 jaar uitkeren.

Voordelen lijfrenteverzekering:

–          Gegarandeerd eindkapitaal is mogelijk;

–          Geen premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid (optie bij te verzekeren).

Nadelen lijfrenteverzekering:

–          Veel hogere kosten, waardoor lagere opbrengt;

–          Weinig aanbieders bij afsluiten boven de 60 jaar;

–          Eindkapitaal over minimaal 5 jaar tot levenslang.

Gepubliceerd/update op 6 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.