Met periodieke inleg een kapitaal opbouwen

Periodiek beleggenPeriodiek beleggen

Door periodiek te beleggen is het mogelijk een leuk kapitaal voor later op te bouwen om bijvoorbeeld een hypotheek af te lossen of wat extra geld achter de hand te hebben tijdens het pensioen.
Dit kan makkelijker zijn dan vaak gedacht wordt en hoeft helemaal niet om grote bedragen te gaan.

Beleg automatisch

Door ervoor te kiezen om elke maand (of bijvoorbeeld elk kwartaal) een klein bedrag op zij te zetten om te beleggen is de klap veel minder groot dan wanneer er ineens een groot bedrag ingezet moet worden.
Met zo’n €20 per maand valt er al te beginnen, zonder dat het allerlei kennis en aandacht vereist. De beleggingen worden automatisch gedaan.

Door met zo’n 50 euro per maand, met een rendement van gemiddeld 7% tien jaar lang automatisch te beleggen wordt er al snel een behoorlijk kapitaal opgebouwd. Zonder rekening te houden met de vermogensrendementheffing loopt dit bedrag dan zelfs op naar €8300. Het is bij de meeste banken mogelijk om automatisch periodiek te beleggen en op deze manier een leuk kapitaal op te bouwen, zonder al teveel moeite.

Beursklimaat

Het is verstandig om niet te worden geleid door het beursklimaat.
Dit betekent niet dat er geen rekening mee gehouden dient te worden, maar wel dat het niet tot overhaaste beslissingen moet leiden.

Door periodiek te blijven beleggen, ook wanneer de beurs in een dip zit kunnen de aandelen juist extra voordelig worden aangekocht. Hierdoor is een dalende beurs ineens geen bedreiging meer, maar een kans om op het goede moment, goedkoop aandelen aan te kopen en zo de gemiddelde aankoopprijs te drukken.

Het rendement op uw inleg is uiteraard geheel afhankelijk van de koersen en kan dus ook tegenvallen. Beleg niet met geld dat u niet kunt missen en sluit geen leningen af om te beleggen.

Beleggingskosten

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de verschillende kosten die aanbieders van het periodiek beleggen vaak rekenen.
Allereerst berekenen ze vaak 0,5% aankoopkosten. Dit klinkt als erg weinig, maar het kan aardig oplopen indien er periodiek regelmatig wordt aangekocht en verkocht.

Daarnaast rekenen de verschillende fondsen meestal beheerskosten. Het is niet ongebruikelijk dat ze daarvoor ongeveer twee procent per jaar rekenen. Dit in combinatie met de aankoopkosten kan het rendement op de beleggingen aardig terugschroeven.

Beleggen in indexfondsen

Een slimme manier om onder deze kosten uit te komen zijn de indexfondsen. Deze fondsen volgen de index en rekenen daarom geen dure beheerskosten.

Meestal rekenen ze niet meer dan 0,5% beheerskosten op jaarbasis, wat aanmerkelijk lager is dan de 2%, zeker wanneer het gaat om een grote portefeuille.

Gepubliceerd/update op 18 november 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.