Lijfrente uitstellen bij een lage rentestand

Lijfrente uitstellenLijfrentepolis aftrekbaar

De populariteit van de lijfrentepolis is mede te danken aan de aftrekbaarheid voor de belastingen.

Tegenwoordig geldt dit echter alleen nog maar voor het deel wat een zogenaamd pensioentekort aanvult. De rest van de premie mag niet worden afgetrokken voor de belastingen waardoor het fiscale voordeel is verdwenen. De uitkeringen van een lijfrentepolis zijn overigens wel belast.

Uitkeringen uit een lijfrentepolis

De regels voor de uitkering van een lijfrentepolis zijn behoorlijk aangescherpt.

Vroeger was het mogelijk zelf te bepalen hoe deze uitgekeerd moest worden. Dit kon in een keer gebeuren, of bijvoorbeeld in maandelijkse termijnen, eventueel zelfs levenslang.
Sinds 1 januari 2006 is het niet meer mogelijk zomaar zelf over deze keuze te beschikken of de uitkering aan iemand anders te schenken. Alleen lijfrentepolissen die voor 1 januari 1992 zijn afgesloten is het nog mogelijk zelf te bepalen hoe deze uitgekeerd moet worden.

Daarnaast is ook het de overbruggingslijfrente afgeschaft.
Het is hierdoor niet langer een manier om wat extra geld achter de hand te hebben voor mensen die eerder stoppen met werken.

Gevolgen beurskoersen voor de lijfrentepolis

De beurs is niet altijd van invloed op de hoogte van het lijfrentekapitaal.
Bij een van tevoren afgesproken vast kapitaal zal er altijd een lijfrente worden aangekocht op basis van dit kapitaal. De hoogte van de uitkering kan echter wel degelijk afhankelijk zijn van de op dat moment geldende rentepercentage.

Er zijn wel typen lijfrentepolissen waarbij de beurs een invloed kan hebben op de opbouw van het kapitaal.
Er kan tevens gekozen worden voor een mix in uw lijfrentepolis, waarbij bijvoorbeeld een minimale opbouw gegarandeerd wordt eventueel aangevuld met positieve beleggingsrendementen.

Het is tevens mogelijk een lijfrentepolis af te sluiten zonder enige vorm van garantie over de hoogte van het te bereiken kapitaal. Vooral bij deze vorm kon een “instortende” beurs aan het einde van de opbouw periode funest zijn voor het lijfrentekapitaal.

Uitkering niet verplicht bij uw huidige verzekeraar

Met uw lijfrentekapitaal mag u altijd shoppen bij verschillende banken en verzekeraars. Het is niet verplicht om uw lijfrente te laten uitkeren, daar waar u ook de lijfrente hebt opgebouwd.

Uitstellen van de ingangsdatum van de uitkering van de lijfrente

De uitkering uit een lijfrentepolis dient uiterlijk in te gaan in het 70e levensjaar om gebruik te kunnen maken van de fiscale faciliteiten.
Met het uitstellen van de uitkering kan er worden gespeculeerd op een groei van het kapitaal, wanneer er geen gegarandeerde inleg is afgesproken (bij beleggingsrendementen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de aandelenbeurs).

Rentestand bepalend voor hoogte lijfrente uitkering

Ook de rentestand is op het moment dat de uitkering ingaat van groot belang.

De hoogte van de uitkering uit het lijfrentekapitaal wordt namelijk op ingangsdatum bepaald op basis van het dan geldende rentepercentage. Waarbij uiteraard geldt dat hoe hoger de rente, hoe hoger de uitkering wordt die voor eenzelfde koopsom te kopen is. Indien de rente op uitkeringsdatum laag is en u verwacht een stijging van de rente dan kunt u er ook voor kiezen om de ingangsdatum van de lijfrente uitkering uit te stellen en zo mogelijk een hogere uitkering te ontvangen.

Gepubliceerd/update op 11 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.