Levenstestament

Levenstestament

Levenstestament versus een gewoon testament

Een levenstestament is heel iets anders dan een gewoon testament. Gaat het bij een gewoon testament in grote lijnen om de afwikkeling van de nalatenschap, bij een levenstestament draait het om het vastleggen van de zaken die iemand mag regelen c.q. afhandelen als iemand dat tijdens zijn/haar leven zelf niet meer kan doen door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk. Een testament is kort gezegd pas voor na het overlijden, terwijl een levenstestament is voor tijdens het leven.

Een levenstestament of een volmacht

Een levenstestament en een volmacht lijken oppervlakkig erg op elkaar, toch zijn er grote verschillen.
Via een levenstestament kan veel meer geregeld worden dan via een volmacht. Een volmacht gaat vaak alleen over de afhandeling van de financiën en dan vaak ook alleen nog maar de lopende verplichtingen (het betalen van de huur, abonnementen en andere verplichtingen). In een levenstestament kunt u bijvoorbeeld laten vastleggen dat u ook wilt dat de jaarlijkse schenkingen gewoon door blijven gaan.

Daarnaast is het in een levenstestament mogelijk om andere zaken te regelen zoals de opvang van minderjarige kinderen, de verzorging van een huisdier, maar ook de wensen betreffende de medische verzorging (ook wel of niet behandelen in bepaalde situaties), de uitvaart, de plannen met de eigen woning (als u bijvoorbeeld wordt opgenomen, maar niet meer zelf wilsbekwaam bent) en de laatste jaren is daar bijgekomen het wijzigen en/of verwijderen van sociale media profielen.

Tevens is het voor de gevolmachtigde lastiger om te bewijzen dat hij/zij toestemming heeft van de volmacht verstrekker om bepaalde betalingen te doen, hetgeen soms weer tot familie ruzies kan leiden (met name als één van de kinderen de gevolmachtigde is). In een levenstestament staat nauwkeuriger de bevoegdheden van de gevolmachtigde.

Misschien nog wel het meest belangrijkste verschil is dat in tegenstelling tot een volmacht u in een levenstestament de volmacht kunt beperken tot bepaalde handelingen.

Een levenstestament laten opstellen

In tegenstelling tot een volmacht, welke vaak bij een bank wordt geregeld, dient een levenstestament door een notaris opgesteld te worden. Een notaris stelt een officiële akte op en schrijft deze in bij het Centraal Levenstestamenten Register.

De notaris kan u ook goed voorlichten over hetgeen wel of niet op te nemen in een levenstestament.
U mag zelf weten welke (vertrouwens) persoon of personen u aanwijst. Als u bang bent dat er misbruik van uw volmacht wordt gemaakt kunt u ook meerdere personen een volmacht geven die zij dan alleen gezamenlijk kunnen gebruiken. Ook kunt u op laten nemen dat deze persoon of personen verantwoording aan iemand moeten afleggen over bijvoorbeeld de uitgaven.

Gepubliceerd/update op 13 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.