Lagere hypotheekrente met rentemiddeling

Rentemiddeling

Uitleg rentemiddeling

Duurt het nog even voordat de looptijd van de rentevast periode van de hypotheek afloopt (en is de marktrente inmiddels flink gedaald) dan kunnen, door gebruik te maken van rentemiddeling, de maandlasten worden verlaagd (deze worden uitgesmeerd).

Bij rentemiddeling wordt een nieuwe rentevast periode afgesproken en vervalt het huidige (hoge) rentepercentage. Het nieuwe rentepercentage bedraagt het gemiddelde van de huidige (oude hogere) rente van de hypotheek en het (nieuwe lagere) rentepercentage van de nieuwe looptijd.
Waar anders pas na afloop van de rentevast periode gebruik kon worden gemaakt van de gedaalde marktrente wordt nu een gemiddelde berekend tussen het rentepercentage van de huidige rentevast periode en het rentepercentage van de nieuwe looptijd.

U betaalt per saldo dus niet minder, alleen het hoge nu wordt gemiddeld met het lage in de toekomst. Als u geen gebruik maakt van rentemiddeling blijft u nu eerst het hoge bedrag betalen en krijgt u na afloop van de rentevast periode, bij het aangaan van een nieuwe rentevaste periode, het lage rentepercentage (dan dient overigens het rentepercentage tegen die tijd ook nog laag te zijn).

Voordelen en nadelen rentemiddeling

Rentemiddeling is met name interessant als u verwacht dat de rente weer omhoog gaat, u profiteert dan nu van de huidige lage rentestand. Rentemiddeling is nl. niets anders dan uw hoge rente middelen met de huidige lagere marktrente.
Verwacht u laag blijvende rente dan kunt u er ook voor kiezen om de huidige rentevast periode gewoon uit te zitten en vervolgens te profiteren van de lage rente (u krijgt dan t.z.t. direct het lage rentepercentage en niet een gemiddelde), het gemiddelde is nl. niet altijd voordelig met name als er door de hypotheekverstrekker kosten en/of boetes in rekening worden gebracht bij het aangaan van rentemiddeling.
Kortom de toekomst zal pas uitwijzen of rentemiddeling een verstandige keuze is of niet.

Administratiekosten en boete

Let bij het aangaan van rentemiddeling wel op de administratiekosten en eventuele boetes die in rekening worden gebracht.
Deze kosten maken het (verwachte) voordeel vaak veel minder. Aangezien deze kosten boven op de rente komen van de nieuwe rentevast periode. Verwacht u gelijkblijvende marktrente dan maken deze kosten rentemiddeling zelfs nadelig (extra kosten, per saldo meer betalen).

Rentemiddeling of oversluiten

Bij rentemiddeling wordt een nieuwe rentevast periode afgesloten, waarbij de rente van de oude rentevast periode wordt gemiddeld met de actuele marktrente.
Bij oversluiten beëindigt de huidige rentevast periode en wordt direct geprofiteerd van de nieuwe lage rente, echter wordt hiervoor door de geldverstrekker een boete (boetrente) in rekening gebracht. Indien de boete wordt voldaan uit eigen middelen dan kan oversluiten voordeliger zijn dan rentemiddelen.

Veel in afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Neem contact op met uw adviseur om de gevolgen van alle opties (rentemiddeling, oversluiten of huidige rentevast periode uitzitten) in kaart te brengen en voorbeeld berekeningen (de effecten op basis van offertes) uit te werken.

Gepubliceerd/update op 23 november 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.