Kinderopvangtoeslag

KinderopvangtoeslagKinderopvang

De kosten voor de kinderopvang gaan ieder jaar omhoog. Om u tegemoet te komen in de kosten is er de kinderopvangtoeslag, deze toeslag is inkomensafhankelijk en sinds kort tevens afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Hoe meer u (en eventueel uw toeslagpartner) verdient hoe minder toeslag u krijgt. De wet kinderopvang regelt de kinderopvangtoeslag.

U kunt kinderopvangtoeslag krijgen als uw kind naar een geregistreerde opvanginstelling gaat. Dit kunnen kinderdagverblijven, crèches of bijvoorbeeld gastouders zijn. De instelling moet geregistreerd zijn in het landelijk register kinderopvang (LRK).

Tussenschoolse opvang en peuterspeelzalen vallen dus niet onder de regeling, ook informele opvang, door familie, vrienden, buren etc. komen niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Gastouders en kinderopvangtoeslag

Als uw kind wordt opgevangen door een gastouder zijn er een aantal regels waaraan de gastouder dient te voldoen. Zo moet het gastouderbureau en de gastouder zelf zijn geregistreerd in het landelijk register kinderopvang (LRK).

De opvang moet tot stand zijn gekomen via een gastouderbureau, de gastouder moet dus zijn ingeschreven bij een gastouderbureau. Ook de betaling van de opvang moet via het gastouderbureau lopen.
Een gastouder die zich wil registreren bij een gastouderbureau moet voldoen aan een aantal regels, is dit in orde dan meldt het bureau de gastouder aan bij de gemeente, de GGD doet dan een laatste controle en als en wederom geen bijzonderheden zijn dan wordt de ouder aangemeld in het landelijk register kinderopvang.

Betaling kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag wordt rechtstreeks aan u uitgekeerd. U betaald het bedrag voor opvang direct aan de opvang instelling, u heeft immers een overeenkomst met hen, de toeslag dient slechts als tegemoetkoming in de kosten.

U komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als u werkt en als u een toeslagpartner heeft dan moet u allebei werken. De hoogte van de toeslag is zoals gezegd afhankelijk van de hoogte van het inkomen. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als u niet werkt bijvoorbeeld als u een opleiding volgt of een re-integratietraject volgt via het UWV of de gemeente.

De kinderopvangtoeslag die wordt uitgekeerd door de belastingdienst bestaat uit een gedeelte dat door de belastingdienst wordt betaald en een gedeelte dat door de werkgever wordt betaald, de werkgeversbijdrage. Deze laatste werkgeversbijdrage wordt door de belastingdienst uitgekeerd en bedraagt 1/6 deel van de kosten van opvang, heeft u een toeslagpartner dan krijgt u twee keer 1/6, dus 1/3 deel. Heeft u geen toeslagpartner dan vult de belastingdienst aan tot 1/3.

Gepubliceerd/update op 18 augustus 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.