Kinderalimentatie

KinderalimentatieKinderalimentatieplicht

Wanneer de kinderen na een scheiding bij een van de ouders intrekken dient de andere ouder kinderalimentatie te betalen. Beide ouders blijven namelijk verplicht om financieel voor de kinderen te zorgen. Dit betekent dat de ouder die het kind niet verder verzorgt financieel moet bijdragen aan de ander zodat deze het kind kan opvoeden met voldoende financiële middelen.

Duur van de kinderalimentatie

In principe blijft de alimentatieplicht van kracht totdat het kind financieel zelfstandig is of de leeftijd van 21 jaar bereikt. Wanneer een kind er voor kiest niet te gaan studeren, maar aan het werk te gaan kan de alimentatieplicht al eindigen  op de leeftijd van 18 jaar. Het kind dient dan wel in zijn of haar eigen onderhoud te kunnen voorzien. Kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking worden anders behandeld, hiervoor blijft de alimentatieplichtige ook na het 21e levensjaar financieel verantwoordelijk.

Afspraken maken over de kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt altijd getoetst door een rechter. Tenminste, wanneer de kinderen nog niet meerderjarig zijn. Vanaf dat moment kan de alimentatieplichtige afspraken maken met het kind zelf. Tot die tijd wordt de kinderalimentatie getoetst door de rechter, maar worden de afspraken allereerst gemaakt met de ex-partner. De afspraken die worden gemaakt dienen vast te worden gelegd in een echtscheidingsconvenant.

De rechter

Wanneer beide ex-partners er niet uit kunnen komen komt de rechter tussenbeide. De rechter bepaalt de hoogte van de te betalen alimentatie en de voorwaarden waaronder de betalingen plaats dienen te vinden. In de meeste gevallen kiezen de ex-partners er in dit geval er voor om  zich juridisch bij te laten staan.

Hoogte van de kinderalimentatie

De kinderalimentatie is naast de eventuele partneralimentatie een extra aanslag op het inkomen. Het is daarom belangrijk dat de kinderalimentatie wordt vastgesteld rekening houdende met de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie.
Deze factoren zijn:

  • De kosten van het kind
  • Het gezinsinkomen
  • De draagkracht van de alimentatieplichtige

Ook een rechter zal altijd allereerst letten op de draagkracht van de alimentatieplichtige. Deze zal nooit meer moeten betalen dan mogelijk en eerlijk is. De rechter houdt daarnaast rekening met het aantal kinderen bij een bepaald gezinsinkomen. Het is gebleken dat de kosten van minderjarige kinderen hier vaak mee in verhouding staan. De Trema-normen hebben dit vastgelegd. Het is gebruikelijk dat de kinderen er niet op vooruit gaan wanneer ze met een scheiding van de ouders te maken krijgen.

Gepubliceerd/update op 24 juni 2014

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.