Jongeren en geld

Jongeren en geldSteeds eerder dienen jonge mensen zelfstandig financiële beslissingen te nemen, maar kunnen ze die verantwoordelijkheid wel aan? Geld lenen zonder de gevolgen te kunnen overzien. Geen verzekeringen en geen spaargeld.

Onderzoek jongeren en financiën

Uitwonende jongeren tot en met 25 jaar blijken onvoldoende financiele kennis en inzicht te hebben om hun eigen financiën goed te regelen, zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud.

Gaan jongeren echt zo slecht met geld om? Een grote groep helaas wel. Zo heeft 30 procent van de jongeren met een lening geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang het duurt om de lening af te lossen. Een kwart van de jongeren tussen 15 en 25 heeft moeite met rondkomen, 40% staat wel eens rood en 20% zelfs regelmatig.
Meer dan de helft van de zelfstandig wonende jongeren staat rood. Uit het onderzoek blijkt verder dat sparende jongeren een veel beter overzicht hebben over hun financiën dan lenende jongeren.

Het onderzoek maakt duidelijk dat jongeren te weinig financiële kennis en inzicht hebben om de financiële verantwoordelijkheid aan te kunnen.
Maar waar zit het probleem? Ligt het aan de heden ten daagse opvoeding, een gebrek aan aandacht op school aan dit onderwerp of aan de overheid die meer dan vroeger de jongere zelf zijn keuzes laat maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan de enorme studiefinanciering leningen waar jongeren mee worden opgezadeld.

Financiële opvoeding

De financiële opvoeding dient tenminste drie zaken te bevatten:
1) Met een vast bedrag een bepaalde periode kunnen overbruggen;
2) Wensen afstemmen op inkomsten;
3) Keuzes maken tussen wat nodig is en wat gewenst is.

Als u als ouder duidelijk laat zien hoe u uw financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt, is de kans groot dat uw kinderen dat later ook kunnen. Geef zak- en kleedgeld. Hiermee leert uw kind op jonge leeftijd met een beperkt budget een bepaalde periode te overbruggen en leert dat niet alles meteen gekocht kan worden (sparen). Laat uw kinderen ontdekken dat reclame niet altijd de waarheid vertelt.
Leer ze ook omgaan met lenen. Lenen hoeft niet per definitie verkeerd te zijn, zolang het binnen het budget past. Later krijgen jongeren zo wie zo te maken met lenen, denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Ze moeten leren wat verantwoord lenen is. En dat is van tevoren nadenken hoelang en hoeveel ze moeten afbetalen en of dat wel kan met het budget. Leer uw kinderen dus begrotingen te maken.

Want ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Gepubliceerd/update op 25 april 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.