Indexbeleggen

IndexbeleggenBeleggen in de index

Het is altijd moeilijk om te voorspellen hoe aandelen het precies zullen gaan doen en professionele fondsbeleggers halen regelmatig door de relatief hoge beheerskosten een lager rendement dan de index.

Indexfonds

Relatief nieuw is het idee om de index te volgen door middel van indexbeleggingen. In Amerika gebeurt dit al langer en ook in Nederland hielden de pensioenfondsen zich er al een tijdje mee bezig, maar het wordt nu steeds populairder.

Het idee erachter is dat de index moeilijk te verslaan valt, omdat vaak vroeg of laat een tegenvaller het evenwicht terugbrengt. Een goed alternatief is dan om beurs te volgen en te beleggen in een indexfonds.
Het grote voordeel hiervan is dat de kosten veel lager zijn, omdat er niet gezocht wordt naar de best presterende aandelen, maar puur wordt bijgehouden wat de samenstelling van de index is.

Minder kosten bij indexbeleggen

Het rendement van een belegging hangt met name af van de koers van een aandeel. Helaas wordt een groot deel van het rendement vaak afgeslokt door de verschillende kosten die de fondsen berekenen.
De vaste kosten, die bijvoorbeeld bestaan uit beheer- en bewaarloon, en daarnaast natuurlijk nog de kosten van het aan- en verkopen van een aandeel zijn bij een indexfonds over het algemeen veel lager.

Minder risico bij indexbeleggingen i.v.m. spreiding

Met beleggen worden er twee soorten risico gelopen. Dit zijn het zogenaamde marktrisico en het specifieke risico.

Het marktrisico loopt iedereen, dit heeft te maken met een eventueel dalende beurs in zijn totaliteit.
Door goed te spreiden kan het specifieke risico echter sterk verminderd worden, wat gebeurt bij indexbeleggen (overigens alleen spreiding binnen de desbetreffende index).

Welke index?

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan het verstandig zijn om de beleggingen zo wijd mogelijk te spreiden, ondanks dat de index al een spreiding op zich is.

Een wereldwijde spreiding levert doorgaans een relevante spreiding op, zolang er voor zeer brede indices wordt gekozen en geen sector specifieke indices. Bij deze laatste kan er namelijk nog steeds flink wat specifiek risico gelopen worden, wat nu juist niet de bedoeling is.

Uitzondering

Door in de index te beleggen wordt er verder eigenlijk helemaal niet gekeken naar de inhoud van dit pakket. Hierdoor is het niet mogelijk om bijvoorbeeld specifiek op defensieve of ‘groene’ aandelen in te zetten. Als dit de wens is zal index beleggen dus niet de beste oplossing zijn.

Bij indexbeleggen worden simpelweg alle aandelen gekozen, zowel de defensieve als de aandelen die meer risico met zich meebrengen.

Gepubliceerd/update op 16 december 2014

1 reactie
  1. Kaj (Indexpeople)

    Indexbeleggen is zeker in deze onzekere tijd van economische zwakte een ideale oplossing voor de passieve belegger.

    Door de ruime spreiding wordt het risico verlaagd. Daarnaast zal een index nooit naar nul dalen en rekenen indexbeleggers vaak lage kosten (slechts een beheerfee, geen transactiekosten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.