Gevolgen van een pensioengat

PensioengatVoor veel mensen is het pensioen een ver van mijn bed show. Als je echter te lang wacht is het vaak te laat om het pensioengat of pensioentekort nog aan te vullen.

Begin daarom op tijd met een eventuele pensioen aanvulling en laat u tijdig informeren.

Wat is een pensioengat?

Wat is een pensioengat? In de volksmond wordt er meestal gesproken over een pensioengat indien het pensioen minder bedraagt dan 70% van het laatstverdiende inkomen. In de praktijk zal dat met het huidige pensioenstelsel betekenen dat het merendeel van de Nederlandse bevolking een pensioengat heeft.

Middelloon pensioen of premie beschikbaar stelsel

Mede door nieuwe pensioenvormen zoals het “middelloon pensioen” en het “premie beschikbaar stelsel” is het voor de meeste werknemers van 50 jaar of jonger zelfs niet meer mogelijk om 70% van het laatstverdiende loon opbouwen. Met name deze groep doet er goed aan om tijdig te kijken of een aanvullend pensioen een aantrekkelijke oplossing kan zijn voor het pensioengat.

Andere oorzaken van een pensioengat zijn o.a. een lange studie en het later beginnen met werken waardoor ook later wordt gestart met de pensioenopbouw, tijdelijk stoppen met werken, deeltijdwerken  of een flitsende carrière, waardoor het salaris enorm toeneemt, maar een groot deel van het pensioen bijvoorbeeld is opgebouwd over het lagere salaris of middelloon.

Gevolgen van een pensioengat

De gevolgen van een pensioengat zijn sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wat zijn uw lasten, maar daarnaast tegenwoordig haast net zo belangrijk wat zijn uw wensen.

Nemen uw lasten sterk af als u met pensioen gaat dan hoeft het dus helemaal niet erg te zijn als er netto minder binnenkomt. Te denken valt aan de kinderen die uit huis zijn, uw hypotheek die is afgelost enz..

Daar staat tegenover dat de huidige senior veel actiever is. Wie droomt er niet van om na zijn pensioen nog te gaan reizen, een tweede woning aan de kust te kopen, opstap met de kleinkinderen of de eigen kinderen iets extra’s te kunnen toestoppen.

Heeft u deze of andere wensen of nemen uw lasten bijvoorbeeld minder af doordat u zoals tegenwoordig veelvuldig wordt afgesloten beschikt over een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek, dan is het goed om tijdig te kijken naar uw pensioen en indien nodig aanvullende maatregelen te treffen.

Belangrijk daarbij is tevens dat de rente van hypotheken tegenwoordig nog maar 30 jaar aftrekbaar is en uw netto hypotheeklasten t.z.t. zelfs kunnen toenemen. Nu is de kans groot dat de politiek tegen die tijd het stelsel zo wie zo drastisch heeft gewijzigd, maar houd u hier rekening mee bij het bepalen van het benodigde netto pensioen.

Wat kunt u doen aan een pensioengat?

Heeft u een pensioengat en wilt u er iets aan doen dan zijn er een aantal mogelijkheden.

U kunt zelf gaan sparen of beleggen voor een aanvulling op uw pensioen, een aanvullend pensioen afsluiten via een verzekeraar of bijvoorbeeld gaan banksparen.

Gepubliceerd/update op 1 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.