Geld maakt gelukkig

Geld maakt gelukkig

Geld maakt toch gelukkig

Uit onderzoek van het CBS Onderzoek kwaliteit van Leven – CBS komt naar voren dat Nederlanders met een hoger inkomen en stellen met dubbel inkomen meer tevreden zijn over de kwaliteit van het leven dan de gemiddelde Nederlander.

Tot eenzelfde conclusie komen de Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Princeton University. Zij stellen echter dat er wel een maximum aan het inkomen is waarop het inkomen nog bijdraagt aan het geluk gevoel.

Tot een inkomen van circa € 75.000 draagt de hoogte van het inkomen bij aan iemands geluk, waarbij hoe hoger hoe gelukkiger.
Een hoger inkomen dan circa € 75.000 draagt niet meer bij tot meer geluk. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat je bij een stijging van het inkomen in de range van € 10.000 tot circa € 75.000 makkelijker kunt voorzien in je basis behoeften en het inkomen je minder afhankelijk maakt, daarboven gaat het meer om luxe. Boven de € 75.000 heeft het inkomen geen invloed meer op het emotionele welbevinden, de levenstevredenheid neemt echter nog wel toe.

De onderzoekers concluderen dat geld tevredenheid koopt, maar niet direct geluk, maar dat tevredenheid wel bijdraagt aan het gelukkig zijn.

Geen geld maakt vaker ongelukkig

Uit het onderzoek van het CBS komt naar voren dat laagopgeleide werkenden en mensen met een uitkering minder gelukkig zijn met hun kwaliteit van leven.

Ook het Amerikaanse onderzoek komt tot een soortgelijke conclusie. Meer geld betekent meer geluk, maar zij stellen daarbij wel een kanttekening. Bij armere mensen betekent meer geld niet direct meer geluk, maar eigenlijk leidt geldgebrek tot misère en ontevredenheid.

Loonverhogingen tijdelijk effect

Uit diverse onderzoeken bij werknemers kwam al naar voren dat werknemers die een behoorlijke loonsverhoging of bonus krijgen tijdelijk harder werken en dat het effect al snel weer afvlakt.

Hetzelfde effect zien we ook bij het gelukkig zijn.
Als iemand zijn salaris ziet stijgen van € 100.000 naar € 150.000 dan is die persoon wel degelijk een tijdje gelukkiger, maar zodra hij eraan is gewend verdwijnt dat gevoel weer. In de economie beter bekend als “preference drift”, hetgeen zoiets betekent als “opwaartse bijstelling van het gewenste niveau van behoeftebevrediging”.

Hoe kan geld nog meer gelukkig maken?

Een andere belangrijke peiler bij het gelukkig worden van geld is dat je wel moet weten hoe je het moet uitgeven.

Geld weggeven of schenken aan goede doelen hebben een positieve werking op het geluksgevoel. Ook dit is uiteraard slechts een tijdelijk effect, maar als iemand veel geld heeft of een hoog inkomen kan diegene deze ervaringen natuurlijk wel blijven herhalen (het is niet bekend of bij herhaling het effect ook afvlakt).

Ook het verwezenlijken van dromen wordt gemakkelijker met geld.
Een eigen bedrijf kunnen starten, een lekkere vakantie of leuke kleding kunnen zorgen voor meer ontspanning of meer zelfvertrouwen hetgeen belangrijke bouwstenen zijn voor geluk.

Geluk ondersteunen met geld

Natuurlijk kun je net zo gelukkig zijn zonder geld als met geld, aangezien geluk van veel meer en vaak veel belangrijkere factoren afhankelijk is.

Geld kan je echter lucht, rust en ruimte geven.
Je kunt je geluk ondersteunen met geld, maar het materiële moet niet het eindpunt zijn, het zal je namelijk altijd teleurstellen.

Gepubliceerd/update op 4 januari 2016

1 reactie
  1. Mr FOB

    Met geld kun je vrijheid kopen. Dat maakt gelukkiger dan meer luxe kopen. Ik werk nu in deeltijd doordat ik genoeg inkomen heb om die vrije dag te kunnen betalen. Daarnaast beleg ik maandelijks gemiddeld 50% van mijn inkomen om eerder te kunnen stoppen met werken voor geld. Een fijn vooruitzicht. Zo maakt geld me gelukkiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.