Financiële begeleiding van ouderen

Financiële begeleidingFinanciële begeleiding van verwarde of dementerende ouders

Het kan voorkomen dat ouderen de capaciteiten verliezen om verstandig met geld om te gaan, dit proces kan nog eens versneld worden door bijvoorbeeld een hersenbloeding of dementie.

In dit geval kunnen bijvoorbeeld de kinderen de financiën overnemen. Dit begint vaak bij het overnemen van de belastingaangifte, maar daarna volgt vaak de rest van de administratie en uiteindelijk zelfs het betalen van de rekeningen.

Wilsonbekwaam

Het is bij verwarde en dementerende ouderen natuurlijk niet uitgesloten dat zij “een financiële fout” begaan.
Denk bijvoorbeeld aan ouderen die hun geld verliezen of kwijtraken nadat ze een groot bedrag hebben gepind bij de bank of tot een aankoop overgaan van volledig overbodige zaken met grote financiële gevolgen. Daarnaast zijn er altijd mensen aanwezig die proberen te profiteren van ouderen of zelfs dementerenden. Ouderen houden er niet van hier open over te spreken vanwege de schaamte die ze voelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om hier iets tegen te doen. De meest drastische mogelijkheid is het volledig behartigen van de financiële belangen van een oudere. In dit geval dient deze wel als ‘wilsonbekwaam’ te zijn bestempeld.

De wilsonbekwaamheid kan o.a. vastgesteld worden door  een arts, notaris of rechter, afhankelijk waarvoor de wilsonbekwaamheid wordt beoordeeld.

Beschermingsbewind

Een verzoek om gebruik te maken van het beschermingsbewind hoeft niet via een notaris of advocaat geregeld te worden, dit kan direct bij de kantonrechter. Met het beschermingsbewind kan bijvoorbeeld een van de kinderen de financiën overnemen en daarmee eindverantwoordelijk worden.

Een beschermingsbewind wordt door een kantonrechter uitgesproken.
Deze kantonrechter beoordeelt de grote uitgaven waardoor er wordt voorkomen dat de bewindvoerder zelf verkeerd met het geld om kan gaan.

Wanneer er bijvoorbeeld wordt overgegaan tot de aanschaf van een auto zal de kantonrechter bekijken of dit inderdaad nodig en gewenst is.

Handelingsonbekwaam en onder curatele

Het beschermingsbewind wordt gebruikt in gevallen dat de oudere zelf geen financiële handelingen meer kan verrichten. Als dit wel het geval is kan de oudere onder curatele worden gesteld wanneer deze erg onverstandige beslissingen neemt.

Hiervoor dient via een advocaat een verzoek te worden ingediend bij de rechtbank. De oudere wordt hiermee de handelingsbekwaamheid afgenomen waardoor onverstandige beslissingen op financieel gebied kunnen worden teruggedraaid.

Volmacht

Een derde mogelijkheid is te kiezen voor een volmacht. Dit is de minst vergaande vorm.

Bij een volmacht tekenen zowel kind als ouder een verklaring waarin staat dat beide de volmacht krijgen over alle financiën. Dit is een lichtere vorm van het beschermingsbewind, zo oefent de kantonrechter in dit geval geen controle uit en is ook de ouder zelf nog volledig bevoegd.
Het is mogelijk om een volmacht aan meerdere kinderen af te geven.

Gepubliceerd/update op 13 juli 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.