Familiebank

FamiliebankUw kind fiscaal aantrekkelijk helpen met een financiering

Het is de laatste jaren voor starters op de woningmarkt niet gemakkelijker geworden om een huis te kopen mede door de aangescherpte regelgeving voor de verstrekking van nieuwe hypotheken.

Als (vermogende) ouder wilt u graag helpen, dat kan door middel van schenkingen, maar het kan ook anders en voor beide partijen (fiscaal) aantrekkelijk, richt een familiebank op!

Wat is een familiebank en hoe werkt het?

Een familiebank is niets meer of minder dan een officiële geregistreerde onderhandse lening welke wordt gebruikt voor de aanschaf van een eigen woning, verbouwing of verbetering van de eigen woning.
Een familie bank is erg eenvoudig op te richten, u leent het geld aan uw kind en de familiebank is een feit, u dient echter wel een leningovereenkomst op te stellen en deze te registreren bij de belastingdienst.

Deze vorm van financiering kan voor beide partijen erg veel voordeel opleveren. Zo kunt u als ouder bijvoorbeeld een rente vragen over het uitgeleende bedrag welke hoger ligt dan dat u bij de bank op uw spaarrekening ontvangt, dit is echter wel gemaximeerd op circa 25% boven de huidige marktrente voor hypotheken. Bij een huidige hypotheekrente (afhankelijk van looptijd enz.) van stel 4% betekend dat een maximale rente van 5%, stukken beter dan het rendement op een spaarrekening. De lening valt net als het spaartegoed in box 3.

Uw kind kan daarentegen de in rekening gebrachte rente aftrekken in box 1, de rente die betaald moet worden is hoger dan dat er bij een bank betaald moet worden, maar daardoor zijn de aftrekmogelijkheden ook weer groter.
Om de hoge rente te compenseren kunt u het renteverschil terugschenken aan uw kind, rekening houdende met de maximale schenkingsvrijstelling.

Voorbeeld familiebank en de fiscale uitwerking

U leent € 100.000,- aan uw kind tegen een rente van 5% er vanuit gaande dat uw kind 42% belasting betaald uw kind  € 2.900 netto (bruto € 5.000) aan rente aan u. U ontvangt het bruto bedrag ad € 5.000 aan rente.

Stel nu dat u, mede gelet op het feit dat het uw eigen kind betreft en de rente welke u kunt ontvangen als u het geld op een spaarrekening zet, tevreden bent met 3,0% rendement. Dan kunt u dus € 5.000 minus € 3.000 is € 2.000 schenking aan uw kind.

U ontvangt dan 3,0% rendement over € 100.000 is € 3.000. Uw kind betaald echter per saldo slechts € 900 rente (de € 2.900 netto na belastingaftrek minus uw schenking ad € 2.000).

Ter vergelijking, bij een rente van 4% bij een reguliere bank zou de netto maandlast van uw kind € 2.320 zijn. Uiteraard is de verdeling naar eigen invulling, u kunt er voor kiezen om niets terug te schenken of bijvoorbeeld het gehele bedrag (tot bijv. de maximale schenkingsvrijstelling per jaar).

Het enige nadeel van een familiebank is dat u het geld in beginsel voor een langere periode kwijt bent. Het is dus raadzaam om niet al uw spaargeld aan deze constructie te spenderen.

Gepubliceerd/update op 16 november 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.