Een opdracht aan een erfenis verbinden

Een opdracht aan een erfenis verbindenTestamentaire last bij een erfenis

Het is mogelijk voor een erflater om in het testament bepaalde delen van de erfenis aan een opdracht te verbinden de zogenaamde “testamentaire last”.

De erflater kan hiermee de erven verplichten deze uit te voeren om aanspraak te kunnen maken op de erfenis. Wanneer de erfgenamen de opdracht niet uitvoeren kunnen andere erfgenamen naar de rechter stappen en deze hun het recht op de erfenis laten ontnemen.

Verzorging huisdieren opnemen in het testament

Een veel voorkomende reden om te kiezen voor zo’n ‘testamentaire last’ is de verzorging van een huisdier. De erfgenaam kan hierdoor niet simpelweg het huisdier verkopen of naar het asiel brengen en er zelf met het geld vandoor gaan. De laatste wil van de erflater om het dier goed te laten verzorgen kan op deze manier effectief worden opgenomen in zijn of haar testament.

Er zijn echter een aantal zaken die tot gevolg kunnen hebben dat  het geld dat bedoeld was voor de verzorging alsnog direct bij de erflater terecht komt.
Een voorbeeld hiervan is het plotselinge overlijden van het huisdier. De erflater kan hiervoor een extra regel in het testament opnemen, maar wanneer deze extra regel niet wordt opgenomen gaat het geld in principe alsnog direct naar de erfgenaam, zonder dat de erfgenaam dan de opdracht nog langer kan of hoeft uit te voeren.

Kleinkinderen opnemen in het testament

Het is uiteraard mogelijk de kleinkinderen van een deel van de erfenis te doen toekomen door deze op te nemen in het testament. Het is niet toegestaan om toekomstige kleinkinderen, of andere nog niet bestaande personen, op te nemen in het testament.

Om eventuele latere kleinkinderen toch een deel van de erfenis te geven kan er gebruik worden gemaakt van deze testamentaire last. Deze stelt dan dat een van de erfgenamen het geld van de erfenis dient te gebruiken voor bijvoorbeeld de opvoeding of een andere schenking aan een toekomstig kleinkind.

Ontheffing testamentaire last

Er kan alleen onder een testamentaire last worden uitgekomen wanneer de rechter dit toestaat. Wanneer er geld beschikbaar wordt gesteld voor een mooie reis, maar de erfgenaam ernstig ziek wordt kan de erfgenaam bijvoorbeeld naar de rechter stappen om onder de last uit te komen. Als de rechter hiermee instemt kan de erfgenaam alsnog het geldbedrag ontvangen zonder de last uit te hoeven voeren.
Als de andere erfgenamen ermee instemmen hoeft er in principe niet langs de rechter te worden gegaan, want dan zal niemand hier mee zitten.

Over het algemeen raden erfrechtadvocaten het af om testamentaire lasten op te nemen vanwege “de omstandigheden” die zowel door de testamentaire last zelf flink kunnen veranderen voor de erfgenamen als wel “de omstandigheden” in het algemeen (waar de testamentaire last geen directe invloed op heeft) waarin een erfgenaam zich bevindt die in de loop der tijd kunnen veranderen.

Gepubliceerd/update op 8 juli 2010

2 reacties
  1. yvonne kruize

    Ik zit met een zelfde probleem en weet geen oplossing. Mijn moeder is in 2010 overleden en mijn zus en ik hebben haar huis geerft. In het huis woonde de partner van mijn moeder en die moest het huis verlaten als wij het gingen verkopen.(testamentair vastgelegd) Bij verkoop moesten wij (als uitvoerders van het testament) moesten de partner een legaat betalen. Als voorwaarde werd gesteld door mijn moeder dat hij moet administreren wat hij uitgeeft van het legaat en dat per jaar aan ons moet verantwoorden. De situatie is nu zo dat het legaat betaald is, de partner van mijn moeder niet van plan is zich aan de voorwaarde te houden en dat hij nu ook nog eens alle contacten met ons verbroken heeft…… Is er nog iets wat ik kan doen om het testament van mijn moeder na te komen? Want als dit de waarde is van een testament dan hoef je die dus niet te maken.

  2. Daniella

    Je zou eens contact op kunnen nemen met Eric Ebben hij is erfrecht specialist en heeft mij zeer goed advies gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.