Echtscheiding en de hypotheek

Hypotheek en echtscheiding

Bij een echtscheiding komen altijd een hoop dingen kijken, waarvan de verdeling van het huis een erg belangrijke is.

Er zijn een aantal punten waar op gelet dient te worden bij het verdelen van de woning. Hier volgen vijf belangrijke aspecten:

Volledige eigendom

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat een van beide het volledige eigendom over het huis krijgt, als dit tot de mogelijkheden behoort. Hiervoor is een gang naar de notaris nodig die een nieuwe akte op zal stellen voor de nieuwe eigenaar. Deze akte wordt vervolgens door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

Overdrachtsbelasting

Er hoeft in een aantal gevallen geen overdrachtsbelasting te worden betaald wanneer het huis overgaat op een van de beide ex-partners.
Dit is in ieder geval van toepassingen op huwelijken in gemeenschap van goederen.

Daarnaast is het in geval van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden van belang dat het huis samen is gekocht en dat de eigendomsverhoudingen vallen binnen de 40 en 60%.

Hypotheekrente

Het is mogelijk om de hypotheekrente af te blijven trekken wanneer de ex-partner in het huis blijft wonen.
Dit mag tot maximaal twee jaar na de echtscheiding, zelfs wanneer er inmiddels een nieuw huis is aangekocht door de vertrokken partner. Na die twee jaar kan de rente eventueel worden afgetrokken als alimentatie.

Overwaarde

Wanneer het huis een overwaarde heeft dient dit gelijkmatig te worden verdeeld tussen beide ex-partners.
De helft van de overwaarde wordt een ‘overbedelingsschuld’ die de nieuwe eigenaar van het huis heeft aan de vertrokken partner, waardoor beide ex-partners recht krijgen op de helft van de overwaarde.

Bijleenregeling

De bijleenregeling is in 2004 ingevoerd. De bijleenregeling houdt in dat eventuele overwaarde gebruikt dient te worden voor de aankoop van een nieuwe woning.

Dit is de zogenaamde ‘eigen woning reserve’ die indien het niet wordt gebruikt voor de nieuwe woning zorgt voor een lagere hypotheekrenteaftrek. Deze regeling geldt alleen als er binnen vijf jaar een nieuwe woning wordt aangekocht.
Een eventuele ‘overbedelingsschuld’ wordt verrekend met de hypotheekschuld op de volgende woning die aftrekbaar is.

 

Voorbeeld

Johan en Kirsten wonen samen in een huis van €240.000. Ze hebben hierop een hypotheekschuld van €145.000.

Na een echtscheiding vertrekt Johan en blijft Kirsten in het huis wonen. Johan vindt een nieuwe woning van €195.000 en sluit tevens voor dit bedrag een hypotheek af.

De helft van de overwaarde wordt een overbedelingsschuld van Kirsten aan Johan, dit is €47.500 (de helft van het verschil tussen € 240.000 en € 145.000). Johan mag hierdoor zijn hypotheekrente aftrekken voor een bedrag tot €147.500 (€ 195.000 minus € 47.500).

Gepubliceerd/update op 29 juni 2015

2 reacties
 1. christiena pos

  Hoe zit het met de gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek bij scheiding. Hoogte hypotheek 170.000. Woz waarde van het huis is 250.000.

  • Rachel

   Geheel afhankelijk van de afspraken in het echtscheidingsconvenant.
   Wie krijgt de woning (en hypotheek), blijven deze gezamenlijk of van een van de partners of wordt deze verkocht?
   Wordt er bij de verdeling van het huis en de hypotheek rekening gehouden met andere bezittingen en schulden (zodat ieder een gelijk deel van het vermogen krijgt)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.