Duurzaam sparen

Duurzaam sparenSpek je beurs, spaar de wereld (duurzaam sparen)

Steeds vaker noemen spaarbanken hun producten ‘duurzaam’?
Maar hoe zit dit eigenlijk? En wat levert het nu daadwerkelijk op?

Duurzaamheid binnen de financiële producten wordt steeds belangrijker.
Het duurzaam sparen is al 20 jaar aan een opmars bezig. Het ‘gewone’ sparen wordt relatief steeds minder populair. Duurzaam sparen staat voor de Engelse drie P’s: People, Planet, Profit. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de mensen, het milieu en tegelijkertijd met het rendement.
Uiteindelijk blijft het aan de andere kant natuurlijk altijd een beetje een grijs gebied. Wat de één duurzaam zal noemen zal de ander misschien helemaal niet zo kwalificeren waardoor het veel neerkomt op de eigen interpretatie.

Verschillen in duurzaam sparen

In Nederland zijn er enkele banken die al geruime tijd bezig zijn met duurzaam sparen. Dit zijn de ASN en Triodos. Deze banken zijn al tientallen jaren actief en zetten zich in voor een betere wereld met hun duurzame spaarproducten.

De belangrijkste verschillen die een spaarproduct maken tot een duurzaam spaarproduct zijn:

– Geen investeringen door de bank in ‘foute projecten’
– Eventuele rente-uitkeringen aan goede doelen
– Investeringen in ‘groenprojecten’

Duurzaam sparen t.o.v. een “gewone” spaarrekening

Over het algemeen kan er gesteld worden dat duurzaam sparen meer rekening houdt met de rest van de wereld en het welzijn van anderen dan niet duurzame spaarproducten doen.
Een niet duurzame bank kan bijvoorbeeld investeren in clusterbommen, zoals dat enkele jaren geleden in het nieuws was.
Een gewone bank kijkt alleen naar het rendement van de investering, terwijl de duurzame bank ook kijkt naar de ethische verantwoordelijkheid die ze hebben naar de rest van de wereld.
Een zeer goed rendement op een ‘fout project’ zal door de duurzame bank worden afgeslagen om zo uiteindelijk een betere wereld te creëren. Duurzaam sparen kan daarmee worden gezien als een initiatief tot een betere wereld, een idealistische vorm van sparen.

Ten tweede kan de duurzame bank er voor kiezen een deel van de rente uit te keren aan goede doelen. Voor de consument pakt dit fiscaal gunstig uit, omdat de uitgaven hieraan zijn af te trekken voor de belasting.

Ten derde kan de duurzame bank investeren in ‘groenprojecten’ waarmee de spaarder een ‘groencertificaat’ kan krijgen. In dit geval kan de spaarder o.a. een vrijstelling van 1,2 procent op de vermogensrendementsheffing in box 3 krijgen (tot een bepaald maximum per persoon).
Duurzaam sparen kan hiermee naast een duurzaam ook een financieel voordeel bieden.

Gepubliceerd/update op 6 september 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.