Duurzaam beleggen in aandelen

BeleggingshorizonSpek je beurs, spaar de wereld (duurzaam beleggen)

Het is voor beleggers mogelijk om mee te werken aan een meer duurzame wereld.

Met het beleggen in aandelen zijn er twee veel voorkomende methoden op duurzaam te beleggen. Aan de ene kant kunnen ze rechtstreeks aandelen in duurzame bedrijven kopen, maar ze kunnen ook hun geld investeren in duurzame beleggingsfondsen.

Duurzame aandelen

Een belegger kan er allereerst voor kiezen zelf een bedrijf uit te zoeken dat duurzaam genoeg is om in te beleggen.

Hierbij kan er natuurlijk gekeken worden naar het beeld dat een bedrijf uitstraalt, maar het is beter om te kijken naar het zogenaamde ‘duurzaamheidsverslag’. Dit is een document waarin beursgenoteerde bedrijven uitleggen waarom zij duurzaam zaken doen en waar zij zich inzetten voor een betere wereld.
Het nadeel hiervan is dat het een hoop tijd kost om de verschillende verslagen door te lezen en zelfs te vergelijken.
Daarnaast is het risico erg groot wanneer er maar in enkele bedrijven wordt belegd. Zeker met een klein budget is het daarom vaak beter om te kiezen voor een duurzaam fonds en daar het geld in te beleggen.

Duurzame beleggingsfondsen

De tweede mogelijkheid is te kiezen voor een duurzaam beleggingsfonds.
Zoals bij alle beleggingsfondsen wordt het geld hiermee geïnvesteerd in een aantal bedrijven die het fonds geselecteerd heeft, waardoor het risico beter gespreid wordt dan bij een individuele investering in een of enkele bedrijven.

De beleggingsfondsen selecteren de beste bedrijven binnen bepaalde categorieën. Ze kijken hierbij naar de manier waarop een bedrijf omgaat met het milieu en investeren in de bedrijven die dit het beste doen.
Mede hierdoor kunnen de beleggingsfondsen hun risico nog altijd goed spreiden over de verschillende bedrijfstakken zonder veel in te leveren aan duurzaamheid.

De duurzame beleggingsfondsen verdienen over het algemeen uiteindelijk niet minder dan ‘gewone’ fondsen, dit hebben verschillende studies aangetoond. Het gelijkwaardige rendement komt voornamelijk door de zelfde mate van spreiding die ze kunnen bieden.

Fiscale voordelen duurzaam beleggen

Het is mogelijk gebruik te maken van fiscale voordelen door in duurzame fondsen of bedrijven te beleggen. Deze regeling geldt niet voor alle duurzame beleggingen, alleen voor degenen die onder de zogenaamde Groenregeling vallen.
Bij beleggingen in deze fondsen of bedrijven wordt er o.a. een (gedeeltelijke) vrijstelling in box 3 gegeven voor de vermogensrendementsheffing.

Gepubliceerd/update op 6 september 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.