Doorlopend krediet

Informatie doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is net als een persoonlijke lening een consumptief krediet. Van tevoren wordt er bij een doorlopend krediet een kredietlimiet afgesproken.

Gedurende de looptijd kan er vrij geld worden opgenomen tot aan deze limiet en kunnen er ook willekeurig weer bedragen worden afgelost.
Eerder afgeloste bedragen kunnen daarna alsnog weer worden opgenomen zolang de kredietlimiet maar niet wordt overschreden.

Looptijd doorlopend krediet

De looptijd van een doorlopend krediet is variabel. Onder andere hierdoor staat een doorlopend krediet bekend als een van de meest flexibele kredieten die er mogelijk zijn.

Daarnaast geldt over het algemeen dat een hogere kredietlimiet zorgt voor een lagere te betalen rente. Overigens betekent een lager rentepercentage over een groter bedrag natuurlijk niet dat de lening absoluut gezien goedkoper wordt, dit is alleen relatief het geval.

Maandlasten doorlopend krediet

De maandlasten van een doorlopend krediet bestaan uit rente en aflossing.

Over het algemeen wordt er zo’n twee procent per maand afgelost van het totaal uitstaande saldo of van de kredietlimiet. Het is daarnaast mogelijk om er voor te kiezen alleen rente te betalen en niet tussentijds af te lossen.
In alle andere gevallen is de verdeling tussen rente en aflossing afhankelijk van de rentestand van dat moment.

Afsluiten doorlopend krediet

Het is mogelijk bij bijna alle banken en andere geldverstrekkers een doorlopend krediet af te sluiten.
Het is in alle gevallen slim om van tevoren meerdere offertes aan te vragen om zo de aanbieders goed te kunnen vergelijken.

Daarnaast is het altijd van belang om goed te berekenen hoeveel er maximaal kan worden geleend zonder in de financiële moeilijkheden te belanden. Door hier goed rekening mee te houden bij het instellen van de kredietlimiet kunnen er geen problemen ontstaan en zal het doorlopend krediet te allen tijde kunnen worden blijven betaald.
Het is ook verstandig om eventuele toekomstige veranderingen in de persoonlijke situatie mee te nemen in deze berekening om ook op de lange termijn niet te maken te krijgen met problemen.

Voordelen doorlopend krediet

Door te kiezen voor een doorlopend krediet kan een min of meer financieel onzekere tijd het hoofd worden geboden.
Met een doorlopend krediet is het mogelijk tot aan de kredietlimiet geld op te nemen en dit eventueel weer vervroegd af te lossen mocht er ineens meer geld beschikbaar komen.

Uiteindelijk is het altijd belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van het doorlopend krediet in het algemeen en de rente in het bijzonder. Zorg dat het niet gaat om een actierente en bekijk de voorwaarden omtrent een overlijdensrisicoverzekering.

Gepubliceerd/update op 13 januari 2012

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.