Depositogarantiestelsel

Bank failliet

U heeft jarenlang hard gewerkt en netjes elke maand een bedrag opzij gezet op uw spaarrekening en dan ziet u op het nieuws dat uw bank failliet is! Wat nu, wat gebeurd er met spaargeld?

Gelukkig valt het allemaal tot op zekere hoogte wel mee, elke bank in Nederland met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) valt onder de depositogarantiestelsel.

Wat is het depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel geeft spaarders de garantie dat zij hun spaargeld terug krijgen als hun bank failliet gaat. Het bedrag dat zij maximaal terugkrijgen is € 100.000,- per rekeninghouder per bank. Heeft u een partner en heeft u een gezamenlijke rekening dan heeft u per rekeninghouder recht op € 100.000,- dus een totaal van € 200.000,-.

Heeft u bij verschillende banken een tegoed op een spaarrekening en hebben die banken allen een eigen vergunning bij De Nederlandsche bank dan krijgt u per bank de garantie. Het kan dus zeker geen kwaad om uw spaargeld te spreiden als u in de luxepositie van boven de limiet verkeert.

Deze garantieregeling loopt vanaf 2006, voor die tijd was de dekking lager, maar vanwege de kredietcrisis is dit bedrag verhoogd naar het huidige bedrag. De intentie was om het bedrag tijdelijk te verhogen, echter de periode is verlengt en er is zelfs sprake van definitieve verhoging naar € 100.000,- op Europees niveau.

Welke rekeningen vallen onder de depositogarantiestelsel regeling?

Spaarrekeningen, betaalrekeningen en deposito’s vallen over het algemeen onder de garantie. Overige beleggingen zoals aandelen, opties en obligaties vallen doorgaans niet onder de garantieregeling.

Heeft u ook een lening bij de failliete bank, bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een hypotheek dan worden uw schulden met de bezittingen verrekend hetgeen dat overblijft geldt als grondslag voor de garantie.

Sparen bij buitenlandse banken en het depositogarantiestelsel

Ook buitenlandse banken willen het spaargeld van ons Nederlanders graag in de boeken hebben en vaak bieden zij een hogere rente dan de Nederlandse banken.

Maar hoe zit het dan met garantie?

De meeste buitenlandse banken die in Nederland opereren hebben inmiddels een vergunning van de Nederlandsche of vallen onder een goede  garantieregeling van het thuisland. Wilt u weten of de bank waarmee u zaken wilt doen onder de Nederlandse garantie valt of onder de garantie van het thuisland dan kunt u beste voor een actueel overzicht de website van De Nederlandsche Bank raadplegen.

Gepubliceerd/update op 22 september 2011

5 reacties
 1. PF

  Wat wel belangrijk is bij het maximum van de deposito garantieregeling is om rekening te houden met de tenaamstellingen van de bankrekeningen.

  Als u meerdere bankrekeningen bij dezelfde bank heeft, houdt er dan rekening mee dat de deposito garantieregeling € 100.000 per persoon per bank bedraagt en dat dit niet automatisch € 200.000 per bank betekend.

  Voorbeeld
  U heeft een en-of rekening met € 100.000 en uw echtgenote heeft nog een rekening op alleen haar naam ad € 100.000.
  In dit geval heeft u een garantie van € 50.000 (de helft van de gezamenlijke rekening) en uw echtgenote het maximum ad € 100.000.

  Er valt derhalve maar € 150.000 onder de depositigarantieregeling, waar u misschien uitging van 2 x € 100.000 is € 200.000.

 2. PF

  Dit kunt u redelijk eenvoudig voorkomen door van beide rekeningen een en/of rekening te maken, als uw vrouw daarmee akkoord gaat uiteraard 🙂

  In dat geval valt het saldi ad € 200.000 weer onder de depositogarantieregeling.

 3. P.J. Voet

  Ik open een Spaar BV met een kapitaal van 500.000 Euro.
  I.v.m. het Depositogarantie stelsel open ik vanuit mijn B.V. 4 deposito rekeningen bij 4 andere banken.
  Heb ik nu dekking op 5 x 100.000 euro of heb ik maar 1 dekking Deposito Garantiestelsel
  op de bank waar mijn beleggingsrekening loopt.

 4. G. Wenkamp

  Informeer eens of het garantiedepositostelsel überhaupt geldt bij zakelijke (spaar)rekeningen.

  • PF

   Zakelijke (spaar) rekeningen van “kleine ondernemingen” vallen onder het depositogarantiestelsel (tot een bedrag van maximaal € 100.000 per bankvergunning). Een onderneming valt onder kleine ondernemingen als het een verkorte balans mag publiceren, dit is het geval als gedurende twee achtereenvolgende jaren het balanstotaal kleiner is dan 4,4 miljoen, de omzet minder dan 8,8 miljoen en het gemiddeld aantal werknemers lager is dan 50 fte (let op deze voorwaarden wijzigen regelmatig).
   Vraag uw administratiekantoor of accountant of u voldoet aan de voorwaarden, er gelden nl. enkele uitzonderingen (o.a. overheid, financiële ondernemingen).

   Het maakt niet uit in welke vorm u de onderneming voert, zowel de eenmanszaak (en zzp-ers), de BV, een stichting, maar ook verenigingen vallen onder het depositogarantiestelsel.
   Houdt wel in de gaten dat de DNB bij eenmanszaken (en zzp-ers) geen onderscheidt maakt tussen privé gelden en zakelijke gelden, hier geldt de garantiestelling dus maar één keer per bank.

   Houdt er verder rekening mee dat sommige banken werken onder één bankvergunning en er derhalve slechts max. € 100.000 gegarandeerd wordt (zo zijn Abn Amro en MoneYou één en bijvoorbeeld ook Reaal en Regio Bank vallen onder dezelfde bankvergunning).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.