De verschillende heffingskortingen

HeffingskortingenDe heffingskortingen zijn een korting op de te betalen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Er zijn verschillende soort heffingskortingen en het hangt van de persoonlijke situatie af welke er van toepassing zijn.

Algemene heffingskorting

In Nederland heeft iedereen die hier woont en loon- of inkomstenbelasting betaalt recht op de algemene heffingskorting. De hoogte is mede afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Heffingskorting voor werkenden

Er zijn drie soorten heffingskorting waar werkenden voor in aanmerking komen:
Ten eerste is er de arbeidskorting. Deze is afhankelijk van de leeftijd en het inkomen van de werkende (looninkomsten) of winst uit onderneming.
Ten tweede is er de levensloopverlofkorting. Het is mogelijk geld op te nemen uit een levenslooptegoed voor onbetaald verlof. De korting is hierbij gelijk aan het bedrag dat wordt opgenomen zolang dit binnen het maximum blijft.
De derde vorm van heffingskorting is de doorwerkbonus. Deze hangt opnieuw af van zowel leeftijd als inkomen en geldt alleen voor mensen die na hun 62ste doorwerken en per saldo belasting verschuldigd zijn.

Heffingskorting voor ouders

Ook voor ouders bestaan er drie soorten heffingskorting:
Allereerst is er de (aanvullende) alleenstaande ouderkorting. Dit geldt voor alleenstaande ouders met tenminste 1 kind. De aanvullende korting is er alleen voor alleenstaande ouders die aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Ten tweede is er de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze regeling is er voor partners die het minst verdienen of alleenstaande ouders met kinderen jonger dan 12 jaar.
Ten derde is er de ouderschapsverlofkorting. De werkgever dient in dit geval een ouderschapsverlofverklaring te verstrekken waardoor er gebruik gemaakt kan worden van het ouderschapsverlof en de ouderschapsverlofkorting.

Jonggehandicaptenkorting

Iemand die recht heeft op een Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) uitkering en geen ouderkorting ontvangt kan van deze korting gebruik maken. Dit geldt ook wanneer deze persoon de uitkering niet ontvangt vanwege een ander inkomen, maar hier wel recht op heeft.

(Alleenstaande) ouderenkorting

Voor mensen boven de 65 waarbij het inkomen onder een bepaalde grens ligt is er de ouderenkorting. Wanneer iemand recht heeft op de ouderkorting en daarnaast een alleenstaanden AOW-uitkering ontvangt komt deze persoon tevens in aanmerking voor de alleenstaanden ouderenkorting.

Beleggingen en durfkapitaal

Er is een heffingskorting beschikbaar voor iedereen die belegt in een groenfonds, een sociaal-ethisch fonds, cultuurfonds of geld heeft geleend aan een startende ondernemer. Voor deze directe beleggingen valt een heffingskorting aan te vragen waardoor ook hier fiscaal voordeel te behalen valt.

Gepubliceerd/update op 15 juni 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.