De ongehuwde partner en het partnerpensioen

De ongehuwde partner en het partnerpensioenPartnerpensioen bij ongehuwd samenwonen of trouwen

Ongehuwd samenwonen en trouwen kruipen steeds dichter naar elkaar toe.
Toch bestaan er nog grote verschillen wanneer bijvoorbeeld een van de partners komt te overlijden. Met name de financiële zaken dienen in zo’n geval goed geregeld te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het partnerpensioen dat na het overlijden van de pensioenopbouwer wordt uitgekeerd aan de partner. Dit is vanzelfsprekend bij een huwelijk, maar bij ongehuwd samenwonen dienen er wat extra zaken geregeld te worden.

Partner aanmelden t.b.v. partnerpensioen

Vooral de jongeren en lager opgeleiden met een minder dan modaal bruto inkomen (minder dan 30.000 euro per jaar) blijken de regels omtrent dit partnerpensioen niet voldoende te kennen. Pensioenfonds PGGM heeft enkele maanden geleden geconcludeerd dat veel jongeren vergeten hun partner bij het pensioenfonds aan te melden. Ze lopen hierdoor veel geld mis.
Gemiddeld loopt meer dan een derde van de partners van jongeren dit geld mis, omdat ze vergeten hun partner aan te melden bij het pensioenfonds.
Na het overlijden van de partner is deze financiële klap vaak een erg harde, maar vooral onnodige.

Het partnerpensioen kan een aanzienlijk bedrag zijn per jaar.
Het bestaat in een aantal gevallen uit 70 procent van het ouderdomspensioen en wordt in een aantal gevallen zelfs berekend op basis van alle dienstjaren tot de ingangsdatum van het ouderdomspensioen.

Regelen van partnerpensioen

Er zijn twee mogelijkheden om het partnerpensioen wel goed te regelen.
Allereerst kunnen de partners gaan voor een geregistreerd partnerschap bij de gemeente. Dit is een officiële vorm van samenwonen die door het pensioenfonds wordt erkend.
Daarnaast is het natuurlijk mogelijk het partnerschap zelf door te geven aan het pensioenfonds.

Samenlevingscontract en partnerpensioen

De pensioenfondsen stellen vaak een aantal eisen aan het samenlevingscontract waar praktisch altijd om gevraagd zal worden.
Allereerst dient dit bij de notaris te zijn opgesteld en daarmee officieel te zijn vastgelegd.
Daarnaast wordt er vaak gevraagd om een regel waarin de partners aangeven dat ze in elkaars levensonderhoud zullen voorzien naar rato van hun netto inkomen.
Ten derde vereisen sommige pensioenfondsen dat er tenminste een half jaar tot wel vijf jaar wordt samengewoond.
Verder is het mogelijk een broer, zus, neef of nicht aan te melden als partner, maar dit kan niet voor een ouder, een kind, een grootouder, kleinkind, schoonouder, schoonzoon of schoondochter.

Het makkelijkst is uiteindelijk het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Dit wordt erkend door het pensioenfonds.

Gepubliceerd/update op 6 september 2014

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.