De kredietcrisis en uw pensioen

PensioencrisisAl sinds  2008 berichten de pensioenfondsen dat ze massaal onder de gewenste dekkingsgraad zijn gedoken. Meerderen zelfs onder de 100%, hetgeen betekend dat deze pensioenfondsen op dit moment niet aan al hun verplichtingen op lange termijn kunnen doen en wettelijk niet mogen indexeren.

Is uw pensioen in gevaar?

Vooralsnog niet, maar de hoogte van uw pensioen en dan met name de indexering van uw pensioen zeker wel!

Zolang de pensioenfondsen onder de 135% dekkingsgraad zitten, en dat is naar verwachting toch wel enkele jaren, zal er niet geindexeerd worden. Bij het mislopen van een gemiddelde pensioenindexatie van 2,5% per jaar betekend dit voor veel gepensioneerden een inkomensachteruitgang van 10-15% als de indexering enkele jaren achterwege blijft.

Vooral voor gepensioneerde met een aanvullend pensioen kan dit uiteraard grote gevolgen hebben, mede als de inflatie op zal lopen.

Indien het loslaten van de indexatie van de pensioenen voor de pensioenfondsen niet voldoende is om binnen de afgesproken 5 jaar weer boven de minimale dekkingsgraad uit te komen kan het zover komen dat de pensioenen worden verlaagd. Het verlagen van de pensioenen is nu nog niet aan de orde, maar kan bij het uitblijven van herstel van de dekkingsgraad van pensioenfondsen zeker niet worden uitgesloten.

Wat zijn de gevolgen voor u?

Heeft u een klein aanvullend pensioen dan zijn de gevolgen, hoe vervelend ook, voor u waarschijnlijk te overzien. Het grootste deel van uw pensioen bestaat dan uit AOW en de AOW kent een door de regering toegekende indexatie op basis van de prijscompensatie.

Heeft u een gemiddeld tot groot aanvullend pensioen dan is de kans groot dat deze kredietcrisis uw pensioen toch harder gaat raken en dat u met de gevolgen te maken gaat krijgen. Een groot deel van uw pensioen wordt immers niet geindexeerd of uw pensioen wordt mogelijk zelfs verlaagd.

Wat kunt u er aan doen?

Bent u al met pensioen dan kunnen we daar kort over zijn, weinig. Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd nog niet en heeft u nog vele jaren tot uw pensioen, dan kunt u overwegen om op de een of andere wijze uw pensioen aan te vullen.

Gepubliceerd/update op 1 februari 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.