De autoverzekering

Autoverzekering

Type dekkingen binnen de autoverzekering

Een autoverzekering kent drie verschillende typen dekkingen.
Allereerst is er de WA-verzekering. Deze kan worden uitgebreid met een Beperkt Casco verzekering en met een Volledig Casco (All Risk) verzekering. Bij deze laatste zijn praktisch alle mogelijke schadeposten verzekerd.

Welke schade wordt onder welke dekking gedekt

De WA-verzekering dekt alleen de schade die onopzettelijk wordt toegebracht aan derden.
Schade aan het eigen voertuig door middel van bijvoorbeeld brand of diefstal wordt gedekt met een Beperkt Casco verzekering en alleen met een Volledig Casco verzekering wordt ook de schade aan een voertuig gedekt die iemand zelf onopzettelijk toebrengt.

Welke dekking bij welke leeftijd van de auto

Het is slim om te kijken naar de leeftijd van een auto om te bepalen welke verzekering het meest geschikt is (De autoverzekering, waarbij u zelf bepaalt en dus minder betaalt!).
In principe worden nieuwe auto’s standaard Volledig Casco verzekerd.

Afhankelijk van de financiële situatie wordt deze als de auto ongeveer vier jaar oud is vaak omgezet naar een Beperkt Casco en vanaf een leeftijd van ongeveer acht tot tien jaar wordt de auto vaak alleen nog maar WA verzekerd.

Let op de polisvoorwaarden voor de exacte dekking

Bij een Beperkt of Volledig Casco hangt de dekking altijd af van de verzekeringsmaatschappij.
Het is daarom slim om hier goed op te letten en goed te kijken naar de dekking en polisvoorwaarden.
De WA-verzekering is verplicht in Nederland en daardoor bij alle verzekeraars ongeveer vergelijkbaar. Het richt zich puur op de schade die toegebracht kan worden aan derden en hier valt zowel materiële als immateriële schade onder.

In alle gevallen wordt er niets vergoed wanneer er opzet of alcohol in het spel is.
Iemand die geen WA-verzekering heeft afgesloten, maar wel op de openbare weg rijdt ontvangt bij een controle een boete van enkele honderden euro’s.

Premie autoverzekering

De premie van een autoverzekering (Bereken online uw premie!) is afhankelijk van een aantal factoren zoals het gewicht, de nieuwprijs van de auto, het aantal te rijden kilometers en natuurlijk de dagwaarde.
Daarnaast is het afhankelijk van de leeftijd en schadevrije jaren van de bestuurder van het voertuig, alsmede de regio waar deze woonachtig is.

Hoogte premie autoverzekering

Verder geldt er natuurlijk dat de premie hoger wordt naarmate er voor meer dekking wordt gekozen. Een WA-verzekering is daarmee vanzelfsprekend de goedkoopste verzekering, terwijl het Beperkt en Volledig Casco duurder uit vallen.
Dit is dan ook mede de reden waarom oudere auto’s vaak beter af zijn met een minder uitgebreide verzekering.

Gepubliceerd/update op 7 september 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.