Consuminderen

Consuminderen

Consuminderen is iets anders dan bezuinigen

Consuminderen wordt vaak verward met bezuinigen, iemand die wil bezuinigen wil geld overhouden of, als hij of zij structureel geld tekort komt, de touwtjes aan elkaar knopen. Deze persoon wil wel consumeren maar heeft geld niet.

In oorsprong is consuminderen iets dat uit het milieuactivisme komt, minder consumeren om zo het milieu te sparen is het uitgangspunt. In crisistijden zie je dat mensen buiten deze kringen zich ook steeds bewuster worden van het nut van consuminderen of hierbij echter altijd het doel besparen van het milieu is. Feit blijft dat consuminderen ook vaak een geldbesparing oplevert. Met consuminderen wordt door deze ontwikkeling ook vaak geld besparen bedoeld

Op welke manieren kan je consuminderen

Er zijn verschillende manieren om tot minder consumptie over te gaan of een besparing te creëren door een andere vorm van consumptie. Wij behandelen hieronder hoe u in om het huis wat besparingen kunt realiseren.

In en om het huis

Door bewust om te gaan met water kan een behoorlijk besparing gerealiseerd worden, niet alleen voor het milieu maar ook voor uw portemonnee, gebruik niet meer water dan noodzakelijk zet kranen op tijd uit, in plaats van 15 minuten onder de douche kunt u er ook 8 van maken.

Hang de was buiten als het droog is, dit scheelt weer een draai in de droger en was die buiten gedroogd is ruikt vaak nog lekkerder ook!

Zet de verwarming uit in kamers waar u niet bent of weinig komt. Slaapkamers zijn hier een goed voorbeeld van, u bent er immers maar een gedeelte van de dag.

Let op standbystanden, erg veel apparaten hebben tegenwoordig een standbystanden, ondanks dat het niet veel is wordt er toch wat energie verbruikt op deze manier, door de apparaten helemaal uit te zetten wordt weer een beetje bespaard!

Door het licht uit te schakelen in ruimtes waar u niet bent bespaart u elektriciteit, het is een kleine moeite maar het milieu en uw bankrekening zullen er blij mee zijn. Overweeg ook eens spaarlampen ten opzichte van reguliere gloeilampen.

Zo ziet u dat er door simpele ingrepen toch het een en ander bespaart kan worden, dit geldt echter voor een hele boel zaken. Door uw gezonde verstand te gebruiken kan er al gauw een bespaart worden. En of u het nu doet uit milieuoverwegingen of om te besparen in beide gevallen is er iemand bij gebaat.

Gepubliceerd/update op 4 november 2011

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.