Budgetteren

Budgetteren

Overzicht in uw inkomsten en uitgaven

Budgetteren geeft rust!

Het klinkt erg cliché maar het is echt zo, door een goed overzicht op te stellen van uw inkomsten en uitgaven wordt een bepaalde rust gecreëerd in uw financiële huishouding.

Maar hoe pakt u het opstellen van een budget nu aan? Wij geven u handige opstarttips om tot een goed budgetplan te komen.

Stel een overzicht samen

De eerste stap die gezet moet worden is overzicht creëren, u kunt beginnen met de lasten die elke maand terugkomen en altijd hetzelfde zijn, woonlasten, verzekeringen, televisie abonnement etc.

Vervolgens bepaald u welke lasten er ook elke maand terugkomen maar minder vast zijn, boodschappen, mobiele telefonie, benzine etc. bepaal voor deze kosten een gemiddeld bedrag per maand. De ene maand zijn deze kosten hoger dan uw gemiddelde en de andere maand lager, echter zolang het gemiddeld maar uitkomt is er niets aan de hand, wijkt het structureel af dan moet het gereserveerde bedrag aanpassen.

Verder is het zaak om een bedrag te reserveren voor overige zaken als kleding, uitgaan, en andere variabelen. Door het bepalen van een vast bedrag voor dit soort uitgaven houdt ze onder controle. Ook hier geldt dat het geen probleem hoeft te zijn als de ene maand wat meer uitgeeft dan de andere, zolang het gemiddeld maar uitkomt. Om een goed beeld te krijgen rekent u het gereserveerde bedrag terug naar maandbedragen.

Inkomsten opnemen in uw budget overzicht
Dit spreekt uiteraard voor zich, tegenover de uitgaven zet u uw inkomsten, salaris, toeslagen, alimentatie e.d. Ook deze bedragen rekent  terug naar maandbedragen ten behoeve van het duidelijke overzicht.

Budgetteer voor de lange termijn

Van maand tot maand leven is geen goed uitgangspunt voor een budgetplan, (bijna) geen enkele maand is hetzelfde, de ene maand is immers duurder dan de andere (denk aan december) en de andere maand heeft u meer inkomen dan de andere (denk aan vakantiegeld, 13e maand etc.). Het is daarom verstandig om een plan voor langere termijn te maken, zet geld apart wanneer u meer inkomen heeft zodat u niet tekort komt in mindere maanden. En ook hier geldt weer dat u uw gehele inkomen in jaar kunt verdelen over de maanden om een goed inzicht te krijgen en goed te kunnen plannen.

Een programma als excel kan prima gebruikt worden om een budgetplan op te stellen.

Gepubliceerd/update op 4 november 2011

1 reactie
  1. Betaaldata

    Er zijn vele huishuidboekjes en voorbeeld excel bestanden beschikbaar om een huishoudbudget op te stellen. Erg handig inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.