Bitcoins

Bitcoins

Wat is een bitcoin

Een bitcoin is een virtuele munteenheid, het is dus geen papier of munt geld. Elke bitcoin is uniek en is (nog) niet te vervangen of te kopiëren.

Met bitcoins kun je betalingen doen via het internet. Betalingen gaan snel en anoniem rechtstreeks van persoon naar persoon zonder tussenkomst van een bank. Bitcoins ontvang je in een wallet (een software-achtige portemonnee op het internet). Een wallet kan uit meerdere adressen bestaan (lange reeks tekens – hash) en alle adressen zijn uniek, vergelijkbaar met e-mail adressen.

De kleinste eenheid van “gewoon” geld is de cent of € 0,01. Een bitcoin kan opgedeeld worden tot 8 cijfers achter de komma 0,00000001, genaamd de “Satoshi”.

Bitcoins in de wallet en transacties

Bitcoins worden bewaard in een wallet. Deze kun je bijvoorbeeld opslaan op je eigen computer. Maak wel altijd een backup, want als de hardeschijf kapot gaat ben je de bitcoins kwijt.

De wallet waarin de bitcoins worden bewaard is tevens de software die deze gegevens van het netwerk leest en synchroniseert. Een transactie wordt altijd via anderen op het netwerk gecontroleerd. Pas als het minimale aantal bevestigingen is behaald is de transactie geslaagd.
Bitcoin kent het proces waarbij transacties worden bijgehouden in een publiek logbestand. Dit logbestand wordt de block chain genoemd. De software van de gebruiker raadpleegt de block chain om te bepalen of de transactie legitiem is en er geen Bitcoins dubbel worden uitgegeven.

Bitcoin mining

Bitcoin mining wordt zo genoemd omdat het bijhouden van de transacties eigenlijk een digitale manier van delven is, zoals mijnwerkers dat doen naar goud. Degene die rekenkracht levert aan het netwerk, maakt kans op Bitcoins die als beloning vrijkomen. Als een block is ontdekt, wordt de ontdekker ervan beloond met een aantal Bitcoins.

Bitcoins speculatief

Het lijkt er inmiddels wel op dat de bitcoin een blijvertje is. Het is daarbij de vraag of dat al is als echt betalingsmiddel of als speculatieve belegging, echter nu steeds meer bedrijven en winkels de bitcoin accepteren als betalingsmiddel wordt de acceptatie van de bitcoin steeds groter. Zeker nu ook de grote banken (als de ING) onderzoek doen naar de mogelijkheden om in de technologie achter de bitcoin te stappen.

De bitcoin blijft nog steeds zeer speculatief, koersen verdubbelen en halveren gemakkelijk, maar heeft inmiddels zijn plekje wel verovert. Ook is het niet uitgesloten dat schandalen of problemen met de technologie achter de bitcoin nog een grote invloed op de koers gaan hebben, maar ook dat is pure speculatie.

Gepubliceerd/update op 9 december 2015

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.