Bezwaar tegen woz-waarde

Bezwaar tegen woz-waardeBezwaar tegen WOZ-waarde kan lonen

Het moment dat de nieuwe aanslag voor de WOZ binnenkomt wordt door veel huizenbezitters met enige tegenzin tegemoet gezien.
De gemeente schat de waarde van de woning aan de hand van wat deze op zou brengen bij een mogelijke verkoop en veel mensen zien deze waarde vaak als te hoog. De gemeente houdt hierbij tevens rekening met eventuele verbouwingen of andere veranderingen aan de woning.
Waterschapsbelastingen en het eigen woningforfait en daarmee de inkomstenbelasting hangen af van deze waarde waardoor een te hoge waarde kan leiden tot te hoge belastingen.

De gemeente bepaalt de waarde van het huis aan de hand van de verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de buurt. Daarnaast kan het tevens de woning laten taxeren, maar dit gebeurt in de regel niet zo vaak. De gemeente moet altijd aan kunnen geven welke panden er ter referentie gebruikt zijn voor de waardebepaling.

Bezwaar tegen woz-waarde

Het is mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen deze WOZ-waardering.
Er dient dan binnen zes weken een officieel bezwaar te worden ingediend. Het is niet verplicht dit direct tot in de puntjes uit te werken. Als de zes weken te kort blijken het precieze bezwaar samen te stellen kan er een ‘pro forma’ bezwaar worden ingediend waarin wordt gesteld dat de toelichting hierop later zal volgen.

Het is met name altijd goed om kritisch te kijken naar de woningen die voor de vergelijking zijn gebruikt. Door te kijken naar het woonoppervlak, de ligging en het onderhoud kan er vaak redelijk eenvoudig worden vastgesteld of de woning inderdaad zo goed overeenkomt met het eigen huis.
Is dit niet het geval en kan dit makkelijk worden beargumenteerd dan heeft het bezwaar direct een veel hogere kans van slagen.

Verkoopprijzen vergelijkbare huizen

Een ander argument tegen de waardering kan de verkoopprijs van huizen in de buurt zijn. Op www.kadaster.nl kunnen deze verkoopprijzen tegen een kleine vergoeding worden opgevraagd. Op de website van Eigen Huis (www.eigenhuis.nl) kan de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde per gemeente worden bekeken.
Zodra de stijging hier sterk van afwijkt is dit opnieuw een sterk argument tegen de waardering van de gemeente.

De afwijking van de waarde van een huis tussen de 2 en 5 ton moet ten minste  4 procent zijn met een minimum van 10.000 euro om bezwaar aan te kunnen tekenen.

Voordelen van een te hoge Woz-waarde

Een hoge WOZ-waarde kan ook een voordeel zijn.
Bij  veel banken kan de hypotheekrente worden verlaagd indien de woz-waarde stijgt (een enkeling verlangt ook een taxatierapport), waardoor de hypotheek schuld lager wordt dan 100% of 75% van de executiewaarde wordt.  Veel banken hanteren in dat geval een lager rentepercentage.

Gepubliceerd/update op 6 september 2010

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.